Велизар Пеев - име с огромно значение

2521 преглеждания

Велизар Пеев - име с огромно значение

На 21 май 1859 г. в Чирпан, тогава в Османската империя, се ражда основателят на първата в България шоколадова фабрика - Велизар Пеев. Много хора не знаят какво всъщност се крие зад това име и колко е направил този човек за българите. Може би някои са чували за една малка къща на ул. „Оборище“, близо до Халите в София. Но за тези, които тепърва разбират ще предоставим цялата информация.

Велизар Пеев учи в Пловдив, после завършва Военното училище в София, а накрая и с отличие Петербургската военна академия. Предлагат му служба в руската армия, но обещаващият млад офицер отказва и се завръща в Българиия, където оглавява Шуменския гарнизон и участва в избухналата Сръбско-българска война.По късно, Велизар Пеев е се отказва от възможността да стане генерал, защото след като получава високомерна забележка от княз Фердинанд, честта му на български офицер го кара да подаде рапорт и да напусне завинаги армията.

От този момент името на Пеев започва да придобива своя смисъл. Той става предприемач  в изграждането на жп линии и мостове, но нещо му подсказва, че това не е неговото бъдеще. Именно тогава Велизар Пеев започва да прави бисквити, локум, вафли и дори непознатият за българите шоколад.

Усещайки, че нещо не му достига, бившият военен отива във Франция като най-обикновен работник в завода за шоколад „Сави Жан -  Жан“. Целта му е да събере повече полезна информация за технологията на шоколада като пита, наблюдава и си записва всичко в тефтерче. След една година разузнаване, Велизар Пеев се връща в България, придружен от френски майстор и няколко работници.   

Той успява да популяризира употребата на шоколада и да направи бизнеса си успешен. На мястото на старата фабрика срещу Халите той издига нова 4 етажна, която стои и до днес. Оборудването в нея е модерно за времето си. По време на работния процес Велизар Пеев се е хранил само с филийка хляб, кашкавал и шоколад, като по този начин се уповава на работниците си и показва на синовете си каква трябва да бъде връзката между управител и работник.

Велизар Пеев има двама синове. Велизар Пеев - син и Боян Пеев се отдават в името на семейния бизнес, като са длъжни да го продължат. През 1922 г. Младият Велизар Пеев тръгва из покрайнините на София, за да намери място в близост до река и жп линия. Тогава той се спира на Своге, където семейството предприемачи изгражда нова, модерна и добре оборудвана фабрика, водна електроцентрала и др. технологични нововъдения, които разширяват неимоверно капацитета на производството и превръщат марката шоколади, произвеждани от тях в популярна по света, носител на много награди от международни изложения. Наред с това, те развиват и допълнителни производства, с които да им позволят да използват всички ресурси и остатъци от производството на шоколада. Наред с това, фамилията Пееви създава и първия циментозавод в България - този до Златна Панега. Велизар Пеев старши умира през 1927 г., като създаденото от него и синовете му произвоство на шоколод в Своге не спира и днес. 

Няколко години след преврата през 1944 г. фабриката е национализирана, а синът и внукът на Велизар Пеев, носещи неговото име, както и останалите членове на семейството са репресирани. Независимо от това, добре оборудвана и технологично обезпечена, фабриката продължава да работи под новото име „Република“.

След промените от 1989 г. на името на големият индустриалец и патриот, известен в своето време като "шоколадовия крал" е кръстена професионалната гимназия в града. Шоколадовото производство в Своге, на което Пееви дават началото продължава да се развива успешно, като благодарение на Велизар Пеев, България успява да се запознае с вкуса на истинския Алпийски шоколад.         

Материалът е изготвен от Христина Манолова, ученичка в 10 клас на ПГ "Велизар Пеев", град Своге, участник в „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.