На 76 години почина астрофизикът Стивън Хокинг

1875 преглеждания

На 76 години почина астрофизикът Стивън Хокинг

Научният свят потъна в скръб поради смъртта на Стивън Хокинг. Той издъхнал вчера на 14.03.2018 г. в дома си в “Кеймбридж”, заобиколен от близките си. В детските си години Стивън бил здраво момче, но в тийнейджърска възраст му е открито ужасно заболяване (АЛС-амиотрофична латерална склероза). В резултат на болестта той остава парализиран. Лекарите му предрекли не повече от 2 години живот, но това не успява да скрие усмивката на великият учен.  

Интелектуалното му развитие обаче не може да бъде спряно от болното му тяло. През 1971  г., заедно с Роджър Пенроуз, дават математическо доказателство в подкрепа на теорията на Големият взрив. Три години по-късно, през 1974 г., той доказва, че черните дупки, не са абсолютно черни. Няколко години след това, през 1985 г., той претърпява тежка операция на гърлото, след която губи своя говор.

Това също не може да го спре и заедно с негови приятели от университета в Кеймбридж разработват специална машина, чрез която той да може да общува с хората. Единствената част от тялото, която той може да движи е мускул на бузата му, с помощта, на който управлява компютъра, чрез който общува с хората.

Въпреки тежката болест, животът на Хокинг е изпълнен с радостни събития, научни открития и постижения. Ограничен физически, той успява да води пълноценен и изпълнен с работа живот. Стивън Хокинг цял живот ни изумява с откритията си! Той постави рекорд дори със смъртта си. Най-дълго живелият човек с АЛС.

Материалът е изготвен от Румяна Георгиева, ученичка в 12 клас, в СУ "Христо Ботев", град Враца, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.