СУ ,,Летец Христо Топракчиев” ще отбележи Световния ден на водата

2721 преглеждания

СУ ,,Летец Христо Топракчиев” ще отбележи Световния ден на водата

СУ ,,Летец Христо Топракчиев” ще отбележи Световния ден на водата - 22 март, с цяла седмица тематични занимания. В понеделник, в часа по биология, пред 10 клас ще бъде представена презентация. Тя ще бъде на тема ,,Океанариумът в Лисабон“ и е изготвена във връзка с посещението на някои от учениците участващи в международния проект ,,Водата в нашия свят“ в Португалия през миналата учебна година. Във вторник - 20 март, на 8а клас, в часа по английски език, ще бъде показана презентация за Световния ден на водата. Целта на тази презентация е учениците да упражнят своите знания. В сряда, след учебните часове, ще има викторина - в нея ще участват записалите се по-рано ученици. В четвъртък, когато светът официално ще отбелязва деня, през последните 10 минути на шестия час учениците ще излязат на двора, където ще “омацат” своите ръце със синя боя и върху голямо бяло платно ще изрисуват капка вода със своите отпечатъци. Инициативата ще бъде заснета от втория етаж на училището. В петък - 23 март, ще бъдат наградени учениците, които са взели участие във фото конкурса ,,Водата в природата“. Училището в Божурище участва и в международен проект ,,Водата в нашия свят“. Той има за цел да разпространи идеята за важността на водата между учениците от съответните училища, чиито държави участват.

Целта на Световния ден на войната е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. Всяка година отбелязването му е свързано с определен аспект на прясната вода. На 22 март правителства и международни организации потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата. Целта е да се повиши общественото съзнание и култура, за да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век – намаляване наполовина на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация. Инициативата празнуването му се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Темата за 2018 година е „Природата за водата - природосъобразни решения за водите”.

Материалът е изготвен от Петя Георгиева, ученичка в 8 клас на СУ "Летец Христо Топракчиев", град Божурище, участник в „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.