Моят дом, Лакатник - една съкровищница

1710 преглеждания

Моят дом, Лакатник - една съкровищница

Родното място, това е едно малко кътче пълно с толкова спомени, емоции, любов, смях, сълзи. То е малко част от цялото земно кълбо, ала за всеки от нас, то значи повече от всичко. За един човек най-важни са корените, както те дават живот на едно дърво, така те изграждат идеала, морала, характера и мисленето на всеки.

Не бих заменила Лакатник с ничие друго местенце и за дворец дори. Тук се е разигравала страшна и паметна история, на която и посока да погледнеш се удивяваш от величествената сила на природата, която е създала тези скали, проломи, долини, планини. Сякаш Стара планина е прегърнала в своите обятия това малко кътче живот и със своята сила го закриля като майка детето си.

Народ без традиции и култура не е народ, а тук има с какво да се гордеем. Мнозината туристи, алпинисти и хора желаещи да опитат адреналина с кану-каяк, веднъж влюбили се в нашата уникална и единствена природа, стават наши гости всяка година. Те са едно от многото доказателства каращи ни да вярваме в чудесата на природата.

Горда съм, макар и малка, с това, че съм отраснала точно тук, точно на тази къс земя. Понякога съзирайки заобикалящото ме богатство, очите ми се насълзяват и пълнят с носталгия, с тъга, преклонение и меланхолия спрямо миналото, хилядите дали живота си, безбройните битки, скелетите и кървите лежащи и до днес по планините.

Нещо важно, което много от нас трябва да се сещат и никога да не забравят е да тачим и помним пътя от който сме тръгнали, нашето начало, защото точно то може да ни даде повече от колкото си мислим.

Материалът е изготвен от Благослава Кирилова, ученичка в 9 клас на ПГ „Велизар Пеев“, град Своге, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.