Българските традиции са живи в община Своге

1993 преглеждания

Българските традиции са живи в община Своге

Всред живописният Искърски пролом, сгушени в подножието на Стара планина, се крият градове и села, съхранили традиции, спазващи се досега и създали нови, които се изпълняват всяка година…

Традициите са преминали през вековете и носят в себе си дълбоко значение, съхранявайки българския дух, който се усеща и днес. Чрез всяка народна песен, всяка носия и всяко хоро, ние пазим и предаваме традициите и обичаите, предавани от поколение на поколение през всичките тези години.

Пример за това е фолклорния фестивал "Огньове в дефилето". Той няма състезателен характер, но пък има много важна цел – да популяризира българския фолклор, като съхранява, развива и представя специфичните традиции и обичаи. Друг фестивал, провеждащ се в община Своге е "Традиции и родова памет". Тогава хората могат да видят съхранените обреди и обичаи на населението от селата в района на Искърското дефиле. Или дори ежегодните конни надбягвания на Тодоровден – хората пазят духа на празника и го предават на младите.

Но има и новосъздадени празници и традиции, които местното население чества с радост. Един от тях е "Празници на хляба". В замесването на обредните хлябове участват представители на всички населени места в община Своге, без възрастови ограничения. С провеждането му и участието на младите хора се доказва, че българските традиции са живи и ще се предават за поколения напред.

И една традиция, която буди патриотичния български дух е спускането на българския трибагреник в Гара Бов. Всяка година на Трети март все повече и повече хора се стичат в Бов, за да видят българското знаме. Това е едно от събитията, които изпълват всеки човек с гордост. Да види славния ни флаг, развяващ се сред скалите под звуците на химна, изпълва с радост сърцето на всеки,който с гордост се нарича българин.

Винаги ще помним песните, които бабите ни са пели когато сме били малки. И мелодиите, които дядовците ни са ни свирили в дъждовните дни край камината. Аз се радвам, че съм израснала с тези традиции, наследени от моите предци. Ще ги пазя в сърцето си и с гордост ще ги предам на идните поколения!   

Материалът е изготвен от Катрин Иванова, ученичка в 8 клас на ПГ „Велизар Пеев“, град Своге, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.