Кметът на Костинброд представи възможностите за бизнес в общината на форум в Ниш

2786 преглеждания

Кметът на Костинброд представи възможностите за бизнес в общината на форум в Ниш

Кметът на община Костинброд Трайко Младенов взе участие в бизнес форум между Сърбия и България, който се проведе в град Ниш на 19 март. Събитието бе във връзка с официалното посещение на вицепремиера Томислав Дончев, който се срещна със сръбския си колега - вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия, г-жа Зорана Михайлович.

Бизнес форумът имаше за цел да насърчи директните контакти между българския и сръбския бизнес при създаване на благоприятни условия за развитие на двустранните търговско-икономически отношения, производствено коопериране, внедряване на добри производствени и търговски практики, създаване на бизнес партньорства, трансфер на знания и технологии и др.

В рамките на събитието, кметът на Костинброд направи презентация на общината, като акцентира върху благоприятното местоположение в логистичен план, привлечените европейски инвестиции и създадените благоприятни условия за живот и развитие на бизнеса, и покани български и сръбски фирми лично да се уверят в това като посетят Костинброд.

Трайко Младенов проведе редица срещи с представители на малкия и средния бизнес от двете страни, както и работни разговори с българската дипломатическа служба в Ниш.

По време на бизнес форума, г-н Младенов говори с представители на присъстващите сръбски общини, с представители на търговски дружества, обединения и камари. В презентацията на Българската агенция за инвестиции бяха посочени някои от фирмите, които развиват изключително сериозен бизнес на територията на община Костинброд. В края на форума, кметът на община Костинброд обсъди идеи и посоки за развитие на бизнеса и с представители на Министерство на икономиката.

Участниците в събитието се обединиха около мнението, че сътрудничеството и взаимодействието между близките до Българо-сръбската граница общини има огромен потенциал, който към момента не се използва пълноценно. Нужно е свързване на общности от различни страни и засилване на регионалното сътрудничество за създаване на възможности за съвместни проекти, които се финансират от международни фондове и европейски фондовете. Общините от двете страни на границата, както и представителите на изпълнителната власт на двете държави, дадоха гаранции , че ще си сътрудничат и ще помагат за развитието на двустранните партньорски взаимоотношения на малките и средни предприятия.

В търговския форум взеха участие над 100 български и сръбски фирми от различни сектори, както и кметовете на Сливница, Драгоман, Видин, Кюстендил, Костинброд, Ниш, Пирот, Димитроврад, Сурдулица и Княжевац.

EspressoNews