Ремонтират 5 пътни отсечки в община Костинброд с европейско финансиране

1788 преглеждания

Ремонтират 5 пътни отсечки в община Костинброд с европейско финансиране

Кметът на община Костинброд Трайко Младенов подписа договор с ДФ “Земеделие“ за финансиране на проект за рехабилитация на общинска пътна мрежа. Одобрените средства са по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“.  Проектът включва  реконструкция и рехабилитация на  участъци от общински пътища на територията на община Костинброд.

С отпуснатите  5 840 583.70 лева  ще бъдат основно ремонтирани  следните пътни отсечки, част от общинската мрежа:

Инвестицията  от  5 840 583.70 лева  ще осигури основен ремонт на  следните общински пътни отсечки:

• Общински път SFO 3410 / от „Ломско шосе“ до начало на регулация на град Костинброд, кв. Шияковци/ с обща дължина 1,165 км.

• Общински път SFO 3411 /от село Безден до начало на регулация на с. Богьовци/ с обща дължина 1,332 км.

• Участък от път SFO 2406 / от край на регулация на село Петърч до гара Петърч/ с  дължина на участъка 2,550 км.

• Участък SFO 2405 / от край на регулация на село Градец до начало на землището на село Царичина/ с дължина на участъка 2,064 км.

• Общински път SFO 1403 /от Ломско шосе до ФАО в промишлена зона/ с дължина 1,568 км.

На срещата в Държавен фонд „Земеделие“ присъстваха още г-жа Теодора Гогова - заместник-кмет на община Костинброд, г-жа Снежа Трендафилова - главен юрисконсулт и директор на дирекция в община Костинброд и  г-н Борислав Борисов - кмет на село Петърч.

С реализирането на настоящия проект ще бъде постигнато насърчаване на социалното приобщаване и икономическото развитие в селските райони, с акцент върху стимулиране на местното развитие в селските райони.  Публичната инфраструктура е основен фактор за осигуряване на базови услуги на населението в градовете и в селата и за осигуряване на достъпа до тях. Тя предоставя физическата среда и обхваща обектите и съоръженията за реализиране на услугите в сферата на образованието, здравеопазването и социалните грижи, културата и бизнеса. Също така  водоснабдяването и канализацията, енергоснабдяването, телекомуникациите, транспорта, благоустройството, физическата култура, спорта и отдиха.

В съответствие с целите и политиката на ЕС за развитие на селските райони, ПРСР 2014 – 2020 г. има три цели:

1. Повишаване на конкурентоспособността и балансирано развитие на селското и горското стопанство и преработваща промишленост;

2. Опазване на екосистемите и устойчиво управление, използване на природните ресурси в земеделието, горското стопанство и хранителната промишленост, предотвратяване на климатичните промени и приспособяване към тях;

3. Социално-икономическо развитие на селските райони, осигуряващо нови работни места, намаляване на бедността, социално включване и по-добро качество на живот.

Очакваният резултат от постигане на поставените цели на проектното предложение е спиране на обезлюдяването на селата и тяхното икономическо и социално възраждане, както и развитие на бизнеса в промишлената зона и облагородяването на община Костинброд, чрез създаване на лесен достъп до селата на нейна територия.

EspressoNews