В седмицата на гората беше открита новата административна сграда на ТП "Държавно горско стопанство" Сливница

1369 преглеждания

Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова бе сред официалните гости на откриването на новата административна сграда на ТП "Държавно горско стопанство" Сливница.

Това е най-новото, 39-то териториално поделение в обхвата на Югозападното държавно предприятие-Благоевград. Разположено е върху части от планините Вискяр, Завалска и най-южните разклонения на Стара планина, в общините Драгоман, Сливница, Костинброд и Божурище. Общата площ на ДГС-Сливница е 24 426 ха., като 17 238 ха. са държавни горски територии. От тях близо 32% са защитени зони по НАТУРА 2000, а 2,2% - гори във фаза на старост. Лесистостта е 82%. Релефът е хълмисто-планински, преобладават наклонените терени. Надморската височина варира в диапазона от 450 до 1100 метра.

Най-голямо разпространение в района имат церът, зимният дъб, черният бор и  габърът, които заедно с косматия дъб и келявия габър създават облика на дървесната растителност. Средногодишното ползване по горскостопански план е 17 700 куб. метра.

Церемонията по откриването на административната сграда се състоя в националната Седмица на гората 2016, на която бе даден старт преди дни.

На събитието присъстваха още заместник-министърът на земеделието и храните доц.  Георги Костов, инж. Ирена Петкова - директор на РИОСВ-София, кметът на община Сливница г-н Васко Стоилков, инж. Дамян Дамянов - Директор на Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград, Георги Димов - кмет на община Божурище, Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, Румяна Раденкова - районен прокурор на РП-Сливница и др. Водосвет отслужи отец Георги от църква "Св.Св.Кирил и Методий" в Сливница.

В приветствието си към присъстващите г-жа Росица Иванова честити новата придобивка, пожелавайки на служителите и ръководството на ДГС-Сливница успешна работа. Областният управител изтъкна и голямото значение на дейността на лесовъдите за опазването на природните богатства на Софийска област.

На свой ред доц. Георги Костов, който припомни, че тазгодишната седмица на гората протича под мотото „Подобри гората”, изтъкна постиженията на българските лесовъди в последната година, пожелавайки високи успехи и на екипа на ДГС-Сливница.

Гостите бяха поздравени и от кмета на община Сливница - г-н Васко Стоилков.

Източник: Софийска област