Премина фолклорният фестивал „Шопски наниз“ – 2016г.

1210 преглеждания

На 15 април на сцената в големия салон на НЧ „Иван Вазов – 1947“, гр. Костинброд беше тържествено открит СЕДМИЯТ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ШОПСКИ НАНИЗ“ – КОСТИНБРОД – 2016.
На откриването присъстваха г-н Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, заместник кметовете на община Костинброд - г-н Любен Кънчев , г-жа Теодора Гогова и г-жа Габриела Георгиева, председателя т на общински съвет Костинброд - д-р Атанас Тенев , секретарят на община Костинброд - г-н Боби Бачев. Специален гост на откриването на фестивала беше и изпълнителният директор на Центъра за култура гр. Ниш, Република Сърбия – г-жа Бояна Симович.

Фестивалът беше открит официално от г-н Трайко Младенов. Преди да се качи на сцената г-н Младенов подари своето шалче на най-малкият гост на фестивала. Шалче, което беше неразделна част от визията на участниците в откриването на фестивала. В приветсвието си той се обърна към присъстващите с думи на благодарност към всички, без които фестивалът не би могъл  да съществува. Това са Общинска администрация Костинброд, НЧ „Иван Вазов – 1947“, НЧ „СВ.СВ. Кирил и Методий – 1890“ и НЧ „Заря – 1914“. Специални благодарности г-н Младенов отправи към РУ на МВР – Костинброд и общински Инспекторат.

В словото си той изрично подчерта ролята на всички стотици доброволци, които самоотвержено и всеотдайно работят за фестивала, а именно учениците от ПГССВМ „Св. Георги Победоносец“, спортистите от спортен клуб „Фуна“, актьорите от театър „Цветан Станков“ и служителите на ДЦРДУ и ЦОП. 

Г-н Младенов подчерта ролята и значимостта на фолклорния фестивал „ШОПСКИ НАНИЗ“ и за Костинброд, и за България - „Костинброд за три дни ще се превърне в сцена на един истински, огромен и цветен празник на българското и на българския дух, нека му се радваме и да приветсваме всичките  3000 участника, които очакваме с нетърпение да покажат тук на тази сцена своя талант в песните и танците“ – каза още той.

След официалното откриване беше представена програмата с участието на танцьори от танцов клуб „Ритми“, танцова школа „Зорница“, Валентин Гълъбов, група за автентичен фолклор при НЧ „Заря - 1914“ и младите актьори от НЧ „Иван Вазов – 1947“.