Бъдещето на училището в с. Драговищица

1913 преглеждания

На 25 април в една от красивите и просторни класни стаи в НУ „Отец Паисий“, с. Драговищица, се проведе изключително значима за селото среща.

Тя бе посветена на наболял и нетърпящ отлагане въпрос, който е във фокуса на вниманието на община Костинброд не от днес – съдбата на училището в с. Драговищица. Тя събра в общата грижа общински съветници, представители на общинска администрация, бивши и настоящи кметове на община Костинброд и на с. Драговищица, представители на културните средища в селото, жители на селото, голяма част от които родители на настоящи и бъдещи ученици.

С кратки встъпителни думи директорът на начално училище „Отец Паисий” - г-жа Юлиана Лозанова, приветства изключителната представителност на събранието като отговор на стремежите на училището да намери подобаващо място в обществения и културен живот на селото, като изпълни най-значимата за общността задача – да образова и възпита бъдещите граждани на общината. После тя представи гостите и даде възможност те да споделят вижданията си за това как училището да преодолее сегашния труден момент.

В словото си г-н Кънчев припомни усилията на Общинска администрация и Общински съвет Костинброд да укрепи и даде тласък в развитието на училището в с. Драговищица в предишните години. С преобразуване на училището от основно в начално, с включването му в европейски програми, които да дадат възможност за подобряване на материалната база, с обединяването в една сграда на детското и учебно заведение, което да създаде близост и приемственост в образователния и възпитателен процес на по-малките и малко по-големи жители на с. Драговищица. Независимо от положените усилия обаче състоянието на училището е изключително тревожно заради прогресивно намаляващия брой ученици в него. Това поставя общинския съвет пред отговорното решение за неговото бъдеще. Според г-н Кънчев закриването на училището ще има тежки  социални, културни и демографски последици за селото – то бавно, но необратимо ще върви към разпадане и разруха. Затварянето на училището ще се отрази върху всички обществени и културни структури и институции, ще рефлектира върху читалищната и културна дейност на селището. В същото време трябва да се държи сметка и за нарастващите финансовите разходи, които тежат на плещите на всички данъкоплатци на общината. Изход от това положение може да бъде намерен само в съвместните решения и действия на всички съпричастни към проблема – родители, учители, културни дейци, общински власти, общественици, всеки и всички, които са убедени че „Без училище няма село”.

Кметът на общината – г-н Трайко Младенов, се присъедини към казаното като подчерта, че този въпрос не може да бъде решен по административен път или чрез санкции и ограничения: безспорно е правото на избор на училище от страна на родителите. Безспорен е обаче и ангажиментът на общината към образователната и културно-просветна дейност в най-голяма степен сред децата и учениците. Съпричасността на жителите на селото, на местната управа  би била равностоен отговор на разбирането и подкрепата, които срещат в местната община – общински служители и общински съветници, за навременното и ефективно решаване на проблеми от най-различен характер. Г-н Младенов отбеляза, че на сесията на общински съвет е постигнато съгласие за учениците от НУ „Отец Паисий“ да бъде осигурен специализиран транспорт. Той изказа своята лична благодарност към всички представители на общинска администрация и на общинските съветници за единството, което демонстрират в решаването на този въпрос.

Председателят на общински съвет Костинброд - д-р Атанас Тенев, отчете като недостатък отсъствието на срещата на другите училищни директори. В тяхно присъствие той би дал за пример колегиалността и толерантността, която са изградили неговите колеги, практикуващите на територията на община Костинброд, медицински специалисти.

Г-жа Албена Виденова призова да бъде направено всичко възможно да бъде запазено училището на селото, което ще чества своята 135 годишнина през 2017 г. Ако в училището не бъдат записани очакваните първокласници това ще доведе до затихване и в детската градина,  дейността на читалището, самодейните групи и футболният отбор.

Думата взе г-н Милен Димитров - бивш кмет на община Костинброд. Той се ангажира да осигури съдействието на големите фирми в с. Драговищица за финансовото обезпечаване на училището.

Г-н Игнат Гюров посъветва родителите да запишат децата си в училището, което е най-близко до техният дом, това дава сигурност на децата и спокойствие за тях самите. Той е оптимист в доброто бъдеще на това училище.

Г-н Андрей Анков – предишният кмет на с.Драговищица, изрази възмущението си от решението на родителите да записват децата си в други училища. С това те поемат отговорност за състоянието на учебното заведение. Той също призова децата на Драговищица да учат в училището на Драговищица.

Г-н Димитър Найденов акцентира върху това, че с. Драговищица има прекрасна художествена самодейност, певческа група, която представя общината и е една от най-добрите на територията на община Костинброд. Той каза, че ако жителите на Драговищица не искат да загубят тези таланти, трябва да помогнат за спасението на това училище. „Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи.“

Г-н Иван Иванов посочи като причина за отлива на деца наличието на слети паралелки. Според родителите това занижава качеството на обучение.

Г-жа Анна Радовска даде идея да се направи една обща среща на всички училищни директори в общината, за да се обсъдят мерките в подкрепа запазването на училището.

Присъстваха още г-жа Габриела Георгиева – зам.- кмет на община Костинброд, г-н Боби Бачев – секретар на община Костинброд, общински съветници – г-жа Клара Кръстанова, г-жа Йорданка Спасова, г-жа Зоя Йорданова, г-жа Анета Михайлова, кметове на населени места, г-н Добри Тодоров и г-жа Искра Димитрова - секретари на читалища и жители на селото.

Всички присъстващи на срещата се обединиха в намерението да положат всички усилия за съхраняването на НЧ „Отец Паисий“ с. Драговищица.

Източник: Община Костинброд