Честване на 24-ти май в община Костинброд

3643 преглеждания

24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, е един от най- хубавите български национални празници. На тази дата честваме празникът на Светите братя Кирил и Методий - създателите на глаголицата, основа на кирилицата, която се използва и до днес у нас.

На 24 май в гр. Костинброд по традиция в I район на града се проведе събор. От 9.00 ч. в I ОУ "В. Левски", гр. Костинброд се връчиха удостоверенията по случай успешното завършване на учебната година на първокласниците, както и на децата от предучилищна група.

На ученическия празник, който премина с много песни, стихотворения и танци, бе открита и Първата самостоятелна ученическа изложба на ученика Богомил Боянов Петров от IV "Б" клас. Училището има история и традиции с паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство. В своята изложба Богомил представи 27 платна, върху които е пресъздал митологични и библейски персонажи.

 
На празника присъстваха г-н Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на общински съвет Костинброд, учители, родители, деца и жители.

От 10.00 ч. в с. Петърч учениците от ОУ „Отец Паисий“ също отбелязаха 24-ти май с училищен празник, на който се връчиха удостоверенията на учениците завършили първи клас и се раздадоха грамоти на отличниците. ДТС “Релакс джуниър“ взеха участие в празничната програма.
 

На празника присъстваха г-н Трайко Младенов - кмет на община Костинброд,  д-р Атанас Тенев - председател на общински съвет Костинброд, г-н Любен Кънчев и г-жа Теодора Гогова - зам.-кметове на община Костинброд, г-н Борислав Борисов - кмет на с. Петърч, г-н Димитър Найденов, г-жа Клара Кръстанова, г-жа Даниела Станкова - общински съветници и жители.
 

От 11.00 ч. в I район на града се състоя официалното откриване и освещаване на  Туристическо дружество "Кавака" и Клуб на пенсионера и инвалида "Кавака".   

На събитието присъстваха г-н Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на общински съвет Костинброд, г-н Любен Кънчев зам.-кмет на община Костинброд и г-жа Даниела Станкова - общински съветник.

 

От 14.00ч. в с. Чибаовци се отпразнува събора на селото. За веселото настроение допринесоха група за автентичен фолклор при НЧ „ Заря-1914“ - гр. Костинброд и оркестър от Република Сърбия. Празникът завърши с празнична заря.


Присъстваха г-н Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, г-жа Искра Лазаров – кмет на с. Чибаовци и г-жа Искра Димитрова - кмет  на с. Градец.