Община Своге със сертификат за участие в Световния лекоатлетически международен пробег за мир

1341 преглеждания

На 22 май през Община Своге премина международният отбор на световния пробег за мир. По стара българска традиция участниците бяха тържествено посрещнати на официална церемония на площада в град Своге с хляб и мед. Факелът на мира, който преминава през 34 страни на стария континент беше връчен на заместник кмета на Община Своге – г-н Валентин Михайлов, от капитана на отбора – г-н Дипаваджан Ренер. Г-н Ренер поздрави общинското ръководство за желанието Община Своге да се присъедини към мирния пробег и за организацията на мероприятието по посрещането на бегачите. Той отправи призив към гостите и зрителите да се докоснат до факела, да го държат в ръката си, в израз на съпричастност към каузата за свят без война. На г-н Михайлов беше връчен и сертификат за присъединяване на Община Своге към международния пробег.

Участниците в международния пробег за мир бяха поздравени от невероятните танцьори на „Голем мерак“ с няколко изпълнения, а накрая всички заедно се хванаха на китно, българско хоро.

Световният пробег е международна щафета, която има за цел да насърчи съпричастността между народите и да спомогне за изграждането на един обединен в усилията си за развитие свят. В Европа международен отбор от бегачи ще пренесе през 34-те страни на стария континент горящ факел – символ на стремежа на хората към разбирателство и хармония. Факелът ще премине и през повече от 70 страни по цял свят. Пробегът се организира от Шри Чинмой Маратон Тим – международен спортен клуб, който провежда най-разнообразни спортни прояви по цял свят. Пробегът за мир е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой в дух на любов, хармония и единство. Шри Чинмой е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство.

Източник: Община Своге