Успешно премина кампанията „Европейски дни за почистване“ в Костинброд

1248 преглеждания

Всяка година тонове отпадъци биват изхвърлени на нерегламентирани за това места и в последствие замърсяват водата, въздуха и природата около нас. За да бъде намалено това въздействие и за да се променят нагласите и поведението на хората, за шеста поредна година община Костинброд организира масово почистване. През  тази година  събитието бе под наслов „Европейски дни за почистване“. Почистването започна в 9:00 на цялата територия на община Костинброд. В него се включиха  граждани и служители на общинска администрация Костинброд.

Боядисани бяха бордюри на кръстовище „Букет“, в което се включиха Димитър Георгиев, Галина Сотирова, Павлин Милев, Добрин Витов, Светослав Боянов, Георги Василев, Васил Виденов и Теодор Атанасов.

„Ломско шосе“ до „Ал.Стамболийски“, в което се включиха Боби Бачев, Анелия Гогова, Таня Иванова, Анита Златкова, Теменужка Атанасова, Борислава Гогова, Николина Цветанова, Валери Миронов, Анастасия Попова и Невена Колева. „Момчил войвода“ от ул. „Белица“ (Зад Линията), в което се включиха Теодора Гогова, Добрина Николова, Анюша Тотова, Антоанета Асенова, Лова Емануилова, Сашка Владимирова, Вера Иванова, Мариана Арабаджиева и Ирина Донева.

Един от най-важните участъци в почистването на който се включи  голяма част от служители на общинска администрация Костинброд – служители на ДЦРДУ, служители на Държавно горско стопансво – Сливница и ръководството на Държавно горско стопанство – Сливница, ВиК Костинброд и частни фирми – е старият път трети клас в махала Билидие хан, за който желанието на общинска администрация Костинброд е да бъде превърнат в зона за отдих и туризъм за жители и гости на община Костинброд.

Неизползваният от десетилетия републикански път, който с години вече завладян от природата се превърна в сметище, вследствие на нерегламентираното изхвърляне на боклук от недобросъвестни граждани, въпреки че депото за битови отпадъци е в непосредствена близост до общината, са многобройни гражданите които за да „спестят“ таксата за депониране на боклука, който искат да изхвърлят вместо на депото те го изсипват на този забележителен планински път.  В непосредствена близост до него има хубави масиви от гора, китни зелени поляни и богата разнообразна флора и фауна.

Факт е че покрай разположената на близо хижа Люляк има изградена и използвана от туристите еко пътека, както и че на метри от пътя има защитени многобройни растителни видове, които са обект за изследване, лекции и практически обучения на студенти от различни специализирани университети. Ежегодно община Костинброд и служителите на Държавно горско стопанство на местно ниво концентрират много усилия и средства за почистването на този заобиколен от забележителна природа път. Както съботите и неделите, така и в късните следобедни часове могат да бъдат забелязани много граждани, които си почиват или се разхождат по пътя или съседните черни горски пътища. От съответното място са изкарани над 12 препълнени камиона с боклук със строителни отпадъци, домашни уреди, найлонови торбички с битов боклук и т.н.

В този ден, с помощта на техника предоставена от БКС Христо Нанев, държавни дружества  и предприятия  и с многобройните граждани, които с ръкавици, лопати и чували доизчистваха локалните сметища, бе почистина природата в този забележителен за община Костинброд зелен район. Предприети са действия както от община Костинброд, така и от неправителствени организации и сдружения, да се потърси и поиска помоща на държавните институции за промяна статута на пътя и обособяването  му според исканото от тях предназначение в една красива природна забележителност.

В почистването на сметища на територията на Билидие хан се включиха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, Росен Делчев, Мартин Ценев, Георги Янев, Камелия Стефанова, Дафинка Иванова, Цветелина Радкова, Николета Григорова, Зоя Захариева.

На цялата територия на община Костинброд бяха изчистени всички локализирани сметища от БКС Христо Нанев.

Източник: Община Костинброд