Урок по родолюбие в Драгоман

2239 преглеждания

На 11 юни се състоя различно събитие от досегашните провеждани в община Драгоман – откриване на паметна плоча в памет на загиналите воини от с. Чеканец. През юни 2015 г. на общоселски събор, Инициативен комитет с председател г-н Валентин Колев,  предлага да бъде поставена мраморна плоча с имената на загиналите чеканчани във войните. От събота това вече е факт. Плочата бе направена и монтирана на площада в селото със събрани парични дарения от жителите.

Най-искрени и сърдечни благодарности, признателност и дълбоко възхищение пред членовете на Инициативния комитет за будното им национално съзнание. Те ни показват, че патриотичната душа, която милее за Родината е все още тук, вярна и всеотдайна! Благодарение на тази светла идея в памет на загиналите воини от с. Чеканец, имената на тези хора, дали живота си за Майка България, ще греят на построената  мраморна плоча, за да ни напомнят за тяхното Свято дело и изпълват сърцата ни с възхищение и гордост!

Жители на с. Чеканец, загинали във войните за национално освобождение и обединение на България

1912г.-1913г.

Георги Илиев Станков, Григор Станков Янков, Йордан Тодоров Христов, Коста Маноилов Григоров

1915г.-1918г.

Асен Данчев Радев, Васил Стоянов Гергинов, Георги Кръстев Любенов, Дойчо Иванов Паунов, Йордан Германов Любенов, Михаил Динчев Радев, Милан Тодоров Любенов, Михаил Станков Алексов

1941г. – 1945г.

Атанас Германов Любенов, Кирил Стоянов Калев

 Поклон пред Светлата им памет!

Източник: Община Драгоман