Състезание по планинско колоездене в община Своге

1760 преглеждания

Състезанието по планинско колоездене (Cross Country Style) – „Джуренец Куест“ ще се проведе на 25.06.2016г. от с. Батулия, община Своге. Стартът ще бъде даден в 10:00 (препоръчва се участниците да бъдат на мястото към 8:30) от паметника на майор Франк Томпсън в близост до центъра на селцето. Маршрутът е с дължина 29,5 км, като включва разнообразни терени, спиращи дъха гледки, а целта е покоряването на вр. Джуренец (1397 м).

Маршрутът започва от паметника на майор Томпсън, преминава през центъра на с. Батулия и тръгва леко стръмно към с. Буковец. Впоследствие пътят става по-равен, но доста кален. На 7,7-мият километър от състезанието, пътят се разклонява вляво и се пресича Оградишка река. От там започва и стръмно каменисто изкачване към първия чекпоинт „Чакалото“. Това са 3 км, през които на голяма част от участниците ще се наложи да бутат своите велосипеди. След „Чакалото“ следват няколкостотин метра по-равен участък преди завоя вдясно и атаката към вр. Джуренец. До върха има стръмни и кални участъци, минава се през борови, букови гори и ливади. 1

Веднъж изкачили вр. Джуренец, пред вас ще се открият величествени гледки към вр. Чукава и вр. Мургаш. Там ще бъде и вторият чекпойнт. След вр. Джуренец, следват многобройни спускания и изкачвания на хълмчета или малки връхчета. Теренът е от хубав горски път, до терен с множество локви, кал, както и силно каменисти участъци. Ще минете и през трети чекпойнт преди махала „Кръстец“. По пътя си ще се насладите на гледки към вр. Издримец, вр. Козница, вр. Висока чукла и др.

Вече веднъж стигнали и до мах.“Кръстец“, следва 8 километрово спускане до центъра на с,Батулия, откъдето ще се отправите до финала на състезанието, отново при паметника на майор Томпсън.

Всички участници трябва да са с подходяща екипировка, като минимумът е каска и ръкавици! Велосипедите трябва да са в добро техническо състояние, а всеки участник трябва да има попълнена декларация.

Препоръчително е участниците да си носят вода, храна, резервни гуми, помпи и инструменти.

На всеки чекпойнт (3 на брой) ще има вода, вафли и лимитирано количество резервни гуми.

Записването става онлайн през сайта http://www.djurenec.com/?page_id=9  до 22.06 (сряда), таксата за участие е 5 лв, които се плащат на място при получаване на номер, като таксата ще включва групова застраховка на участниците за състезанието