Българска агенция за инвестиции и Конфиндустрия България подписаха Меморандум за сътрудничество

1584 преглеждания

Меморандум за  сътрудничество между  Българската агенция за инвестиции и Конфиндустрия България,  като страни активно участващи в привличането на нови чуждестранни инвестиции в България, бе подписан по време на конференцията „Привличане на инвестиции – Размисли и стратегии за България в растеж“, провела се на 15 юни,.  

Стамен Янев, изпълнителен  директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), откри   конференцията, организирана  от Конфиндустрия България  в хотел Хилтън, гр. София.

„Италия е на 10-то място  в ТОП 10 на страните правещи инвестиции в България. 1,6 млрд. евро за последните 10 години са значителна сума инвестиции. Аз съм убеден, че заедно можем повече, а именно да начертаем визията как да го постигнем. Неслучайно днешната конференция е под надслов „ Размисли и стратегии“, може би и в някаква степен страсти. Страсти свързани към постигането на по-голям растеж за България. Поради факта, че в последно време ние се фокусираме върху иновациите и лидерството в икономиката, ще Ви споделя, че лидерството в региона преминава през това да се фокусираме върху иновациите и инвестициите“, заяви пред гостите Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

Очаква се Меморандума за сътрудничество  да увеличи стимулирането и подкрепата  на бизнеса  в Република България и Република Италия, и да бъде  основа  за развитие на близки търговски отношения както и да доведе  до нарастване на двустранните инвестиции.

Споразумение за Сътрудничество предвижда активно взаимодействие между двете организации относно привличане на инвестиции и обмен на информация за потенциални бизнес-партньори (предприятия от България и Италия). Също така се предвижда обект на сътрудничество да бъдат инвестиционни  проекти (действащи и планирани), публични статистически данни, анализи, резултати от пазарни изследвания, както и информация относно държавни регулаторни мерки.

БАИ и Конфиндустрия България се ангажират да анализират периодично резултатите от сътрудничеството в рамките на подписаното споразумение, да обменят информация за постигнатия резултат и да развиват нови предложения за повишаване качествения обмен на знания между двете организации.

Тагове