Празници на град Своге 2016

3729 преглеждания

По случай празниците на град Своге, Общинското ръководство на Община Своге съвместно с НЧ "Градище 1907" ще подготвят пъстра програма и разнообразни мероприятия за жителите и гостите на общината.

Началото на празниците, които тази година се провеждат под надслов "Искри над перлата на дефилето", поставя първото по рода си състезание по планинско колоездене "Джуренец Куест", което ще се проведе на 25 юни/ събота/ от 10:00 ч.  и ще  стартира от паметника на майор Томпсън в с. Батулия. Състезателите ще се състезават в стил крос кънтри и ще трябва да изминат 30-километрово трасе, което няма да бъде леко - ще има кал, скали, огромни наклони, но и спиращи дъха гледки към върховете Мургаш, Чукава, Козница и разбира се крайната точка на състезанието- връх Джуренец.

На 28 юни / вторник/ писателят Никола Николов  ще представи най-новата си книга "Дъхът на сезоните" в ритуалната зала на НЧ "Градище- 1907" от 17:30 ч.

 На 1-ви юли /петък/ свогенци ще имат удоволствието да се насладят на таланта  на родните театрали Любомир Нейков, Стефан Рядков, Силвия Лулчева, Елена Петрова, Мария Статулова и Мирослав Косев от формация "Мелпомена ". Началото на постановката "Големанов" ще бъде от 20:00 ч. в големия салон на НЧ "Градище- 1907", билети - на касата на читалището.

Празничната програма на Община Своге по случай тазгодишните празници на града ще продължи в съботния ден, на 2-ри юли, с фестивала "Огньове в дефилето", в който ще вземат участие самодейни състави и формации от читалищата в общината. Фестивалът се провежда за 8-ми път и стартира в 10:00 ч. на голямата сцена, централен площад на град Своге. В 18:45 ч. ще започне тържественият концерт на Община Своге с участието на "Гвардейски представителен духов оркестър", "Представителен ансамбъл на Въоръжените сили", Гуна Иванова, квартет "Арменска песен", фолклорна формация "Ладена”, танцова формация "Алгара", Антония Маркова, Емилия Валенти, Таня Дупаринова, Станислава Димитрова-Съни, Галя Димитрова - водещ, спектакъл "Искри" с участие и изпълнители от Национална гвардейска част, "Дани Лазер Шоу", рок група "Drink Theatre".

Мероприятията, част от  програмата по случай празниците на град Своге, ще продължът с пълна сила и в неделя на 3-ти юли.  В  11:00ч. ще стартира инициативата "С лодка по река Искър", в която ще могат да се включат всички желаещи и любители на водните спортове. Свогенци ще имат възможността да поплават с лодка по реката и да се насладят на живописния пейзаж, откриващ се по течението на Искърската река. В 19:00ч. на централния площад ще започне и народно веселие с хубава българска музика, много настроение и танци.

Източник: Община Своге