Празнуваме Успение Богородично

1652 преглеждания

На 15 август православният и католическият свят почитат Успение Богородично

В България денят на Божията майка е най-големият летен християнски празник. Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици.

У нас празникът се предшества от Богородичните пости, които продължават две седмици. Св. Богородица се почита като закрилница на майчинството и на жените, като защитница на семейното огнище. Това е празник, честван от всички жени, затова в този ден не се подхваща женска работа. Жените даряват кърпи, ризи, пари, цветя. Тогава се раздават и първите предварително осветени в църква плодове за сезона – грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за починалите близки.

На Голяма Богородица църквата почита паметта на своите дарители. В много села и градове се устройват събори и курбани. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, пиле каша, тиганици, варено жито, царевица и тиква. Непременно се яде диня и грозде. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, пешкир и пари.

 На този ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария.

Espressonews.bg честити празника на всички именници с пожелание за здраве и много успехи!

 

Espressonews.bg