Кметовете и кметските наместници в община Своге с възстановено право да маркират дървесина, добивана извън горските територии

1294 преглеждания

На 29-ти август в заседателната зала на народно читалище „Градище 1907″ се проведе среща с кметовете и кметските наместници на населените места в община Своге, информира сайта на община Своге.  Повод за нея бе изпълнението на едно от предизборните обещания, залегнали в програмата на кмета на Община Своге г-н Емил Иванов, свързано с  отнетото им преди повече от четири години правомощие да маркират с марка – „собственост на Община Своге“ преди отсичане и транспортиране на  дървесина, добивана извън горските територии, да издават позволително за сеч и изкореняване на единични дървета до 5 броя в земеделски земи и урбанизирани територии в землищата си, да измерват необработения дървен материал и да дават превозни билети за превозните средства, транспортиращи тази дървесина.

В рамките на срещата, представителите на общината -  заместник кмета инж. Георги Петков, секретаря на общината, инж. Даниела Дакова и г-жа Светла Стоева – гл. експерт в звено „Горско и селско стопанство”, запознаха присъстващите с основните законови изисквания и необходимите документи, с които кметовете и кметските наместници ще могат да изпълняват законосъобразно новите си правомощия. Те отговориха и на многото възникнали въпроси, свързани с конкретното изпълнение на дейността по поставяне на марките, които им бяха предоставени.  

Увеличаването на правомощието на кметовете и кметските наместници е резултат от политиката по делегиране на управленски права на най-ниско ниво, която общината провежда, като основните аргументи в подкрепата на това решение са, че  от една страна те познават най-добре територията на населеното място, реалните нужди на хората и в голяма степен – тяхната собственост, а от друга, че получаването на услугата ще стане далеч по-оперативно и ефективно и  ще спести на хората време и неколкократно идване до общинския център. От общината считат, че така ще се намалят и основанията за злоупотреби, а позицията на кмета г-н Емил Иванов е, че по този начин ще се облекчат разходите на гражданите, ще се спести от тяхното време и една присъща услуга ще стане по-достъпна и облекчена за тях, което е един от основните принципи на доброто общинско управление.

Мария Маркова