На 4 септември в Сливница се проведе обществена дискусия за сигурността на отсечката Калотина - София

2143 преглеждания

На 4 септември 2016г., в гр. Сливница се проведе обществена дискусия за сигурността на отсечката Калотина - София. Събитието бе организирано по инициатива на председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията в 43-то Народно събрание на Република България г-н Настимир Ананиев и е третата подобна дискусия след тези в Бургас и Благоевград за актуални проблеми, свързани с трафика и изграждането на пътищата в регионите. Сред присъстващите бяха: г-н Димитър Велчев - депутат и член на Комисията по правни въпроси в 43-то Народно събрание на Република България, Зам.- областният управител на Софийска област г-н Николай Николов, представители на Пътна полиция към ОД на МВР- София, представители на Агенция пътна инфраструктура, представители на Областно пътно управление, представители на Съюза на българските автомобилисти, представители на неправителствени организации и гражданското общество.

Освен актуалните въпроси на пътното строителство и организацията на движението по отсечката от международния път, в разговора бяха обсъдени и различни идеи за законодателни, процедурни и други мерки за намаляване на нарушенията по пътищата и санкциониране на преминаващите транзитно през страната граждани, които карат опасно и в нарушение на правилата за движение по пътищата. Сред тях сваляне на номерата на МПС, причинило ПТП, подобряване на изпълнението на наказанията, наложени на нарушителите. Синхронизиране на системите на КАТ и Гранична полиция, с цел увеличаване събираемостта на наложените санкциии др.

На срещата, организирана по желание и сигнали на граждани от Сливница, Драгоман и Божурище, Нестимир Ананиев представи дани, според които събираемостта на глобите от чужденци е много ниска – под 10%. "От 13 346 глоби, наложени на чуждестранни граждани през 2015 г. само 524 са платени, това е недопустимо и създава усещане за безнаказаност", информира Дневник. От своя страна, председателят на общинския съвет в Драгоман Методи Методиев е информирал, че съвета ще поиска да бъде поставена камера и знак за внимание на моста, на които стана инцидентът със семейството мотористи. По думите му един от основните проблеми в посочената пътна отсечка е, че гастарбайтерите са изморени от шофирането и често се случва да заспят по време на движение, затова Методиев предлага на границата да има кампания, която подканва водачите да шофират само отпочинали. От името на община Божурище, кмета Георги Димов постави въпроса за т.нар. „ Ню Джърси” и за проблемите, касаещи път Е80 в участъка при с. Хераково и махала „Черна бара”. Предлага се на тези места да има засилено полицейско присъствие, поставяне на скоростни видеокамери, както и законодателни промени, даващи възможност в такива зони от този вид клас пътища, да се прилагат повече обезопасителни мерки, чрез пътна маркировка, пътни знаци за ограничения. Станимир Станимиров, които е пострадал при катастрофа в участъка, призова да бъде поставена мантинела и да не се позволява навлизане в насрещното платно, тъй като в началото на отсечката от София към Калотина най-честите инциденти са причинени именно от навлизане в насрещното платно, а представителят на Областното пътно управление пое ангажимент да бъде направен подобен проект. От Асоциацията на пострадалите при пътнотранспортни произшествия настояха за повече камери.

Мария Маркова