Международно признат балет-майстор ще се срещне с деца от родния си край

2677 преглеждания

Евгени Стоянов, почетен гражданин на град Модика в Италия, на чийто изпълнения като балетист, хореограф и постановчик са се наслаждавали почитателите на това изкуство по всички големи театри и опери в света, ще се срещне с децата и педагогическия състав в родния си край.

Емоционалната среща ще се състои на 16-ти септември от 13:00 часа в заседателната зала на Начално училище „Христо Ботев” в Годеч и е организирана от Сдружение „Дива земя”, чиято дейност в подкрепа на културата, децата и хора в нужда, EspressoNews многократно отразява.

Маестро Стоянов е роден в махала Мрамор на село Туден и е потомък на стар местен род. Той е възпитаник на балетното училище в Пловдив, като след завършването му през 1981 г. става солист и скоро централен солист в Пловдивската опера. През 1989 г. е поканен за работа в Италия в Balleto di Roma.  С това започва успешната му международна кариера, която го събира на сцената с редица светила на балетното изкуство в постановки по сцените в целия свят.

Работи за Италианска телевизия Rai Uno, Balletto di Milano и редица други балетни трупи. Прави хореографии за Ватикана, Balletto di Milano, театри на Новара, Мантуа и др. Педагог е в Arena di Verona. През 2006 година организира International ballet Competition Sicilia (IBC Sicilia). Същата година основава балетна школа в Модика Сицилия. През 2014г., става почетен гражданин на град Модика. Неговите изяви като балетист и педагог са се провеждали в градове като Сеул, Москва, Петербург, Дамаск, София, Пловдив, Варна, Атина, Солун, Тунис, Рим, Милано, Венеция, Неапол, Верона, Берлин, Осло, Стокхолм, Копенхаген и много други.

За повече информация www.ibcsicilia.com и Centro Internazionale Danza - Modica.

 

EspressoNews