Инициативата "Да подкрепим децата с дислексия" фокусира вниманието на гражданите и институциите в Своге към потребностите на децата

1872 преглеждания

Инициативата "Да подкрепим децата с дислексия", която се проведе на 17 септември и събра много деца с дислексия и техните родилите на централния площад в града.  Идеята на инициативата бе да се покаже талантът на децата, като се акцентира върху факта, че дислексията всъщност е дарба, а не заболяване. Организатори на събитието бяха група майки на деца с дислексия и техния педагогически възпитател г-жа Мария Виденова. Не дълго след началото на своеобразния празник площадът на града се изпълни с невероятни, пъстри, детски рисунки. Специално за мероприятието в Своге пристигна и известният български художник Иван Яхнаджиев, който изказа своята подкрепа и насърчи малките художници по пътя на изобразителното изкуство, като рисува заедно с тях.

Заместник-кметът на община Своге - г-жа Нина Копринджийска, изказа своята благодарност на организаторите за прекрасната идея да се реализира подобна кампания. От името на общинското ръководство и специално от името на кмета на общината г-н Емил Иванов, г-жа Копринджийска изрази готовност и желание и за в бъдеще да оказва помощ и да подкрепя таланта на децата с дислексия.

EspressoNews напомня, че различието не означава непълноценност, в подкрепа на това твърдение е факта, че едни от най-известните политици, учени, музиканти, бизнесмени, сред които Алберт Айнщайн, Леонардо да Винчи, Галилео Галилей, Пабло Пикасо, Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетовен, Джон Кенеди, Уинстън Чърчил, Бенджамин Франклин, Жул Верн, Агата Кристи, Джак Никълсън, Джон Ленън, Стивън Спилбърг, Хенри Форд, Ричард Брансън, Томас Едисън, Ханс Кристиан Андерсен, Уолт Дисни и много други са имали дислексия.

EspressoNews