Лютеницотерапия в Пожарево

5684 преглеждания

 На 18 септември и тази година на мегдана на Пожарево се проведе фестивала "Лютеницотерапия" за съвместно приготвяне на лютеница, организиран от НЧ "Васил Левски 2012". Aвтентична атмосфера, включваща  аромата на домашно изпечен хляб в старата селска пещ, вкусна пърженица от пабирок и домашно приготвена лютеница, събра на мегдана почитателите на старите обичаи и домашно приготвена зимнина, които имаха възможността да се забавляват със всички сетива, наслаждавайки се на вкусното производство, фолклорната музика и изпълнение на автентични шопски танци  от ансамбъл „ Огин“ към читалището. Бабите от Пожарево предизвикаха вкусовите рецептори и с  ароматната прясна, традиционна за фестивала пърженица от пабирок на баба Вела, чиято история можете да чуете на мегдана в Пожарево, догодина на фестивала, който традиционно се провежда през септември.

Всички задружно произведени бурканчета прясна, екологично чиста, пожаревска лютеница бяха изкупени  моментално, като средствата събрани в дарителски кутии, ще бъдат внесени в банковата сметка на читалище "Васил Левски 2012".

Магията на това събитие не е само в автентичната храна, а и в социалната атмосфера, която се получава, докато се белят чушки, мелят домати и бъркат казани. В днешните времена на забързано ежедневие и виртуално общуване,  на такъв тип  събитие се получава комуникация между напълно различни хора по един непринуден начин, напомнящ старовремските седянки. 

снимки : Десислава Лещарска, Горица Кръстанова Facebook/ Лютеницотерапия 2016

 

Espressonews