ОДМВР- София и местната власт в кампания срещу телефонните измами

2154 преглеждания

ОДМВР- София чрез своите 12 районни управления и съвместно с общините на територията на Софийска област, стартира широкообхватна превантивна кампания, срещу телефонните измами. Кампанията предвижда да бъдат разпространени плакати и информационни брошури сред населението. Материали по темата ще се публикуват на сайтовете на общините, а началниците на районни управления, полицейските и младши полицейските инспектори имат задачата да използват всяка своя среща с жителите на малките и отдалечени населени места, за да им разяснят механизма на телефонните измами, като им дадат конкретни препоръки за действие при получаването на телефонно обаждане с искане на пари.

Вече са проведени поредица от работни срещи по темата с кметовете и кметските наместници по места, от които се очаква, при ежедневните си контакти, особено с възрастните хора, които са и най-уязвими да ги информират какво е необходимо да направят при телефонно обаждане от непознати хора с искане на пари. В кампанията са включени и банковите клонове, като са проведени срещи с управителите им, на които е уточнен начинът на съдействие с цел пресичане на телефонните измами. На банковите служители са дадени точи указания за действия в случаите, когато възрастни хора решават внезапно да изтеглят голяма сума пари от личните си спестявания. Идентични срещи са проведени и с управителите на търговки обекти, продаващи предплатени карти на мобилни оператори. Според експертите в полицията, основните схеми за осъществяване на измамата са чрез искане на пари за:

• спешна операция или лечение на близък;

• заплащане на капарирани климатици/ радиатори;

• освобождаване на чуждестранна пратка/ колет/ на митницата;

• внасяне на пари за гаранция на близък, причинил катастрофа с убит;

• зареждане на ваучери на мобилни оператори и продиктуване на техните номера;

• оказване на съдействие на полицията за задържането на извършители на престъпления.

От МВР призовават, при получаването на подобно обаждане, свързано с изискването за спешно предаване на пари да запазите спокойствие и след приключване на разговора, незабавно да се свържете с Вашите близки, както и да сигнализирате на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР. Можете също да потърсете съдействие от кмета на населеното място или се обадете на Вашия полицейски инспектор!

EspressoNews, подкрепя инициативата и се присъединява към апела на ОДМВР - София да бъдем бдителни и да реагираме адекватно и бързо с цел успешната превенция върху тази престъпна дейност, която най-често засяга възрастните и беззащитни хора в малките населени места.

EspressoNews