Ансамбъл "Хоро" отбеляза своя 13- ти рожден ден

3019 преглеждания

За 13-та  поредна година танцьорите от ансамбъл „Хоро“  се събраха и весело, и шумно, с много танци, празнуваха рождения ден на любимата танцова школа.

Два поредни уикенда продължиха празненствата  в хотелски комплекс „Изгрева“ , село Баня. Първия уикенд  ресторанта едва побра танцьорите от Божурище, които отбелязаха своя 7- ми рожден ден и софийската група от НЧ „Раковски“, празнуващи 8 години от създаването й.

Вторият уикенд  празнуваха танцьорите от Софийската група от клуба в Надежда, които танцуват от самото създаване на клуба преди  13 години. 

През деня танцьорите се наслаждаваха на минералните води и отпускащи СПА процедури, а вечерта се отдадоха на веселба, пяха се народни песни и се танцуваха кръшни хора.

Приятелска атмосфера, закачки и шеги изпълваха празничните вечери. А изненадата, която  хореографите Дария и Митко Михалкови бяха подготвили  за всички бе гостуването на фолклорна група „Рилски самодиви“ с ръководител Николай Наков.

През пролетта на 2002 година Дария и Митко Михалкови поставят началото на танцова школа „Хоро” със създаването на детски танцов ансамбъл „Хоро” при Народно Читалище „Св.св. Кирил и Методий” – р-н Връбница, гр. София, в който танцуват над 50 деца. През есента на 2003 стартира и танцова школа „Хоро” за възрастни. Хореографите стартират с идеята да преподават български народни хора на всеки, който иска да се докосне до българския фолклор. В „Хоро” се изучават фолклорни хора от всички етнографски области на България, разработен танцов фолклор, както и фолклорни образци от другите балкански страни. С течение на времето школата все повече и повече се разраства. С изграждането на добри танцувални качества в хората, занимаващи се с автентични хора, идва идеята за създаването на танцови разработки. Художествените ръководители – Дария и Митко Михалкови, създават няколко музикално-танцови картини, които събират в себе си основните хора от по-големите ни етнографски области. Танцовите разработки биват поставени на сцена и така се създава и ансамбъл „Хоро”.

Вече единадесет години „Хоро” е новатор в музикалните и танцови форми и осъществява връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор. Концертните участията на ансамбъла излизат от рамките на традиционните изяви и по един вълнуващ начин докосват публиката с богат хореографски репертоар.

Днес ансамбъл „Хоро” има школи в София, Перник и Божурище. В ансамбъла танцуват повече от 200 човека от всякакви възрасти. Ежегодно танцьорите на ансамбъла имат възможността да обикалят страната и други европейски държави, взимайки участие в множество международни фолклорни фестивали. През годините ансамбъл „Хоро”, под ръководството на Дария и Митко, взима участие в много фестивали и надигравания. 

снимки: Борислава Васкова, Facebook

Десислава Василева

Тагове