Сливница спечели награда в категория ‘’Устойчива мобилност” за общини с население под 10 хил души, от конкурса „Екообщина"

1434 преглеждания

Община Сливница взе наградата за "Устойчива мобилност"от конкурса "Екообщина". В категорията с население под 10 хил. жители. Наградата получи лично кметът на община Сливница, г-н Васко Стоилков. Общината бе отличена с приза заедно с община Бобов дол. Наградите в конкурса се присъждат от посолството на Франция у нас и бяха връчени на 07 октомври на специална церемония в курорта Албена. Тя бе организирана в рамките на единадесетата годишна среща на местните власти и 20-годишнината от учредяването на Националното сдружение на общините в Република България, провела се от 06 до 08 октомври в Курортен комплекс Албена.

21 български общини взеха участие в конкурса, а категориите, в които се състезаваха бяха четири: управление на водите, управление на отпадъците, мобилност и енергийна ефективност на сградите. Конкурсът "Екообщина" извежда на преден план ангажираността на българските общини в изброените области, които съответстват на четирите категории на конкурса. Останалите общини, победители в отделните категории са: "Устойчиво управление на водите" за община с население под 10 хил. души – Годеч. "Устойчиво управление на водите" - над 10 хил. души – Габрово, "Устойчиво управление на отпадъците" взеха съответно Каспичан и Търговище. В категорията "Енергийна ефективност на сградите" при общините под 10 хил. души получи Брацигово, а при тези с над 10 хил. души - Златоград. В категорията "Устойчива мобилност" с население над 10 хил. души бяха наградени Община Велинград и Община Костенец.

Мария Маркова