''Драгомания 2016'' награди най-добрите майстори на домашно приготвената зимнина

2046 преглеждания

Десетки майстори на домашно приготвената зимнина се включиха в четвъртия традиционен празник на зимнината „Драгомания 2016”. Както EspressoNews  информира, майстори на компоти, туршии, кьопоолу, сладка и мармалади, вина, ракии, млечни произведения, зеленчукови и плодови деликатеси и др. консервирани изделия за зимата, се състезаваха по време на кулинарното събитие, което се проведе на 8 октомври в салона на НЧ "Драгоман 1925''.

Компетентното жури, имаше нелеката задача да оцени и класира най-вкусните домашно приготвени произведения за зимата. В отделните категории бяха класирани на първо място и наградени с грамоти, медали и  паметни знаци, следните участници:


Kaтегория „Туршии” – Николинка Генова, село Цацарово, област Пловдив

В категория ''Сладка и мармалади'' първото място си поделиха  Зоя Дамянова, село Цацарово, област Пловдив и Маргарита и Борислав Дамянови от село Алдомировци, община Сливница.

Категория ''Лютеница'' ­-  Екатерина Игнатова от село Цацарово, област Пловдив

Категория ''Кьопоолу'' – Йосифка Живкова от град Драгоман

Категория ''Компоти'' – Лозанка Миронова от град Драгоман

Категория ''Ракии и вина'' – Лозанка Миранова и Тодорка Ерменова от град Драгоман

Категория ''Специалитети'' – Лозанка Миронова от град Драгоман

Категория ''Погачи'' – Йосифка Живкова от град Драгоман


В художествената програма, която съпътстваше  ''Драгомания 2016'', взеха участие самодейни колективи от Драгоман, село Царацово, област Пловдив, София и Център за култура град Димитровград от Република Сърбия.

По време на ''Драгомания 2016'', беше отбелязана и 60- годишнината на певческото изкуство при НЧ "Драгоман 1925". Председателят на читалището г-жа Албена Дончева, връчи грамоти на всички участници в певческите колективи при читалището от 1956 година до сега.

Мария Маркова

*Снимки: НЧ Драгоман 1925