Oткриха паметник на загиналите във войните пожаревци

2328 преглеждания

В центъра на Пожарево на 16.10.2016 бе открит паметник на загиналите във войната, на който  са изписани имената на 36 пожаревци, загинали в Сръбско-българската,  Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Неговата изработка е дело на Димитър Антов и Илиян Игнатов.

Издигането му е по инициатива на местни жители, кмета на с. Пожарево г-жа Горица Кръстанова, както и с подкрепата на Министерство на отбраната, Инициативния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война с председател министърът на отбрана и Община Божурище.

Лентата бе прерязана от  Калоян Бачев, който е прапраправук на загиналия през 1912 г. край с. Бабаески по време на Балканската война ефрейтор Господин Мартинов. Изпълнявайки стихотворение в памет на героите, той развълнува гостите и местните жители, които от своя страна подчертаха голямата заслуга на кмета Горица Кръстанова за това патриотично дело.

Подкрепата си за създаването и осъществяването на паметника дадоха: Община Божурище, Министерство на отбраната, „Инициативен комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война“. Правителството  отпусна 6 хил. лева. по националния план за отбелязване на годишнината, а с доброволен труд за изграждането на паметника  допринесоха - Веселин Андонов, Виден Василев, Йордан Велинов и Пламен Петров.

Паметникът бе осветен от отец Богомил Вангелов от местната църква. Жителите на с. Пожарево и гостите бяха приветствани от кмета на Община Божурище Георги Димов и председателя на Общинския съвет Георги Димитров.

На тази дата, след церемониятa,  също така, бе почетена и паметта на безследно изчезналите пожаревци по време на събитията след 9 септември 1944г. Откритата паметна плоча бе положена в двора на църквата на с. Пожарево.

Почетни гости на събитието бяха: Иво Антонов – директор на Дирекцията към МО, отговарящ за военните паметници, Николай Василев -съветник на Министъра на отбраната. Почетният председател на Съюза на ветераните - д-р Тодор Анастасов. Председателят на Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища ШЗО и родолюбивото войнство и гражданство капитан далечно плаване - Атанас Илиев. Председателят на контролния съвет на Съюза на инвалидите - Емил Гуджев. Полковник о. р. Спирдон Спирдонов – УС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и гл.редактор на вестник „Българско войнство“. Капитан о.з. Захари Василев- заместник–председател на СОСЗР -София област и Валентин Качев - член на Съюза на българските писатели. Почетният караул от клуб „Традиция“, общински съветници от община Божурище и други гости.

Снимки: Горица Кръстанова

Espressonews