Пътуващото читалище „Бащино огнище” посрещна децата на Божурище и до края на деня очаква и Вас

1942 преглеждания

Пътуващо читалище "Бащино огнище" , по покана на читалищното настоятелство на НЧ „Христо Ботев 1934“,  днес е в  Божурище. Датата на посещението не е избрана случайно. Инициаторите съгласуват идеята си с директора на СУ „Летец Христо Топракчиев“ , за да бъде избран ден, в който повече ученици да могат да посетят  експозицията, посветена на История на българското войнство от Средновековието до световните войни, сподели Ваня Аризанова – секретар на читалището в Божурище.  Така с урок по родолюбие децата от начален етап почетоха 16 октомври – патронния празник на училището, посветен на рождението на Христо Топракчиев.

Ивайло Шопски и Калин Борисов – създателите на читалището на колела, от сутринта посрещат децата на ОДЗ „Буратино“ ,  ОДЗ „Детелина“ и учениците от първи до четвърти клас в СУ „Летец Христо Топракчиев“. Калин е опънал карта на България, подготвил е макети на забележителни сгради от цялата страна, пъзели с картини от родината и по забавен и интерес начин занимава децата с география и история. Негова помощничка е Свилена Петрова, доброволец  от Божурище, която заедно с децата подрежда макетите на сгради на съответните места на картата на България и помага в урока по родолюбие.

Когато всичко е подредено, а децата са повече от доволни от  своята бързина и знания те отиват в гостуващото читалище, където ги посреща Ивайло и разказва за Ботев и Левски, показва саби и ножове, български, традиционни носии от едно време, пушки от войните…

Пътуващото читалище „Бащино огнище”, намерило баланса на модерността и актуалността в консерватизма на традициите,   ще остане паркирано  през целия ден зад сградата на  НЧ „Христо Ботев 1934“. Всички граждани, желаещи да го разгледат абсолютно безплатно, могат да заповядат до 19 часа.

Десислава Василева