Оперативен екип на „Еврорегион Нишава“ може да започне работа на територията на община Драгоман

2613 преглеждания

Работна среща на тема „Настоящето и бъдещето на Еврорегион Нишава” се проведе на 21 октомври 2016 г. в областна управа София. На срещата присъстваха кметовете от западните общини на Софийска област (Сливница, Драгоман, Костинброд, Божурище, Годеч, Своге ) и сръбските общини от окръг Пирот (Бабушница, Белла паланка, Пирот и Димитровград ), г-н Владица Тошич и г-жа Любов Добрева - съпредседатели на Еврорегиона,  г-жа Росица Иванова – областен управител на Софийска област.

Г-жа Иванова подчерта, че кметовете от тези общини и членове на Еврорегиона  успешно  реализират  редица европроекти. Г-н Владица Тошич подкрепи нейните думи като добави, че „Еврорегион Нишава” дава големи възможности на сръбските и български партьори  да реализират съвместни проекти по различни европейски програми. Той предложи на обсъждане идеи за  бъдещата работа на десетте общини-членки. Според него комуникацията трябва да бъде на ниво областна и общинска власт. Да се създаде и оперативно звено с експерти, чиято роля е най-важна в дейността на Еврорегиона, да следи оперативните програми, както и да разписва и кординира проектите.

Кметовете подкрепиха предложенията на г-н Тошич и  изразиха готовност да излъчат експерти от общините, чиято задача да бъде оперативната работа по проекти. Идеята им е оперативният екип да работи на територията на община Драгоман, която е най-удобна точка на комуникация за сръбските и българските партньори.

В края на срещата участниците си пожелаха работата им да бъде по-успешна и да надгради добрите партньорски отношения между общините от Република България и от Република Сърбия.

 

Александра Джамалова