Премина второто издание на международния турнир по джудо за деца "Илинден Оупън"

2056 преглеждания

На 5 ноември Община Сливница бе домакин на второто издание на международния турнир по джудо за деца, юноши младша и старша възраст „Илинден Оупън 2016“, който се проведе в зала Арена Сливница. В турнира взеха участие млади надежди от 17 държави, като на татамитата излязоха представители на България, Грузия, Румъния, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Украйна, Гърция, Турция, Полша, Чехия, Словакия, Албания, Косово, Словения, Хърватска, Австрия, Черна гора, Германия и Молдова.

Турнирът бе открит на официална церемония, на която присъстваха зам.-министърът на младежта  и спорта - г-н Асен Марков, Областният управител на Софийска област - г-жа Росица Иванова, г-н Васко Стоилков – кмет на Община Сливница, Петьо Колев - спортен директор на Българската федерация по джудо, а първи думата взе организатора на събитието г-н Васил Вътов - Председател на Спортен клуб "Илинден - София", който в своето слово благодари на организаторите за подготовката на такова грандиозно по своя мащаб събитие: „Благодаря за помощта за организацията на турнира в лицето на Българска федерация джудо, Община Сливница и специално на кмета г-н Васко Стоилков, пожелавам на всички участници успехи и нека победят най-добрите”, каза г-н Вътов в своето встъпително слово.

Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова също изрази своето задоволство от организацията на турнира: „Добре дошли в една от най-прекрасните спортни зали на Софийска област, а именно Зала Арена Сливница. За мен е изключително задоволство, да видя днес тук повече от 1000 участници, за което поздравявам организаторите от Клуб Илинден и Община Сливница. На всички участници пожелавам висок спортен дух и всички да бъдете победители, което е факт с това, че вие вече сте тук. Успех на всички”, каза г-жа Иванова пред препълнената зала.

Начало на дългоочакваното събитие бе дадено от Кмета на Община Сливница г-н Васко Стоилков. „Благодарности към Председателя на клуб Илинден г-н Вътов, за това че избра Община Сливница и Зала Арена Сливница да се проведе този турнир. Когато се срещнахме в началото и когато той ми обясняваше за какви мащаби става дума, аз го гледах учудено дали това ще се случи или не… Наистина, спортът кове сериозни характери, каза ми го с една дума, с едно изречение, а след това не е повтарял нито веднъж, и ето че това се случи! Благодаря на всички които избраха Сливница, на чуждестранните участници за това че избраха България и Сливница, и ви обещаваме, че ще направим всичко възможно да се чувстване добре при нас. С господин Вътов вече сме се разбрали този турнир да се състои тук ежегодно и то в още по-големи мащаби. Всичко обаче зависи от вас, дали ще ви хареса в нашата община, а като това се случи, след това всяка година да гостувате и да се чувствате комфортно в Сливница. С нетърпение чаках турнира, и нямам търпение да гледам двубоите днес, но като виждам как кипите от енергия, по-добре да не говорим много, а да започвате по-скоро схватките. Успех на всички”, каза г-н Стоилков, след което обяви турнира за открит. Организаторите пък наградиха г-н Стоилков със статуетка за изключителния му принос за осъществяването на турнира.

Следващите десет часа залата се тресеше от невероятни сблъсъци във всякакви възрастови групи, както при момчета и младежи, така и при момичета и девойки. Техническият щаб пък бе осигурил отлична подкрепа на събитието, като така всичко мина в отлична организация, нещо изключително трудно при такова мащабно събитие.

Разбира се, не мина и без сълзи, леки контузии и разочарования, нещо напълно естествено за такъв труден спорт като джудото. Всичко обаче мина нормално, а родители и треньори веднага „тушираха” разочарованието в детските души, успявайки да ги успокоят така, както ги бяха мотивирали по-рано през деня. 

Анелия Теофилова