А родният край, ах този роден край

3780 преглеждания

Не може да забравиш всичко това, което те изградило като личност

Всеки има свой собствен път, по който преминава, за да стигне до дома. Всеки ден ние го изминаваме - път, който никога няма да объркаме дори със затворени очи. Този път винаги ще ни връща към най-милото, познатото и родното. В него са съхранени много и различни спомени и моменти. Никое място няма да замени чувството на уют, както домът при близките ми. 

Имах възможността да бъда извън страната и да видя как живеят хората по света. Преживяването си струваше и не отричам, че бих искала замина отново. Но носталгията те поема. С всеки следващ ден усещаш все по-силно, че не си си у дома и всичко наоколо ти е непознато. 

А родният край, ах този роден край. Той е събрал в себе си всички изобилия на природата. Планини, реки, поляни и хиляди други райски кътчета. Не ни липсва нещо. Да, нямаме Айфелова кула или Статуя на свободата, но имаме много други забележителни места, които не могат да се намерят никъде на Земята. И хората, които винаги ще те приветстват и приемат като у дома си. Родното ни свързва. Историята ни свързва. Във всички нас тече българска кръв, тя също ни свързва - България!

Няма човек, който да не милее за родния дом. Българите напуснали страната често казват, че не биха се върнали и че животът навън е много по-хубав. Но къде са прекарали те най-хубавите си години, къде са израснали, къде са родени. Не можем да променим този факт - ние сме българи, България е нашият дом. Там където близките ти те чакат да се върнеш и ти желаят най-доброто, както никой друг. Не можеш да забравиш всичко това, което те е изградило като личност. И заради, което ти си това, което си днес.

Домът винаги ще те приветства и знаеш, че се чувстваш на сигурно място. Той е огледало на това, което си ти. Ако имаш желание, винаги ще го намериш, дори и да е загубен и разбит. Този път, изпълнен с много перипетии ни отвежда отново там, където никой друг не може да стигне така, както всеки от нас сам го намира, защото го носим в сърцето си.  

Материалът е изготвен от Христина Манолова, ученичка в ПГ "Велизар Пеев", гр. Своге за ученическия проект на EspressoNews "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца