Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви две обществени поръчки за строителството на магистралата София – Калотина

1847 преглеждания

Прогнозната им стойност е 258,6 млн. лв

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира две открити процедури за избор на изпълнители за модернизацията на 31,5 км от път I-8 между ГКПП „Калотина“ и Сливница. Индикативната им стойност е 258,6 млн. лв., съобщават от Агенцията

Едната процедура е за модернизацията на участъка след ГКПП „Калотина“ до пътния възел при Драгоман. Общата му дължина е 14,5 км. Индикативната стойност на проекта възлиза на 141,667 млн. лева без ДДС, като част от средствата са осигурени от Механизма за свързване на Европа.

Стойността на проекта е около 141 млн. лв. без ДДС, като част от средствата са осигурени от Механизма „Свързана Европа“, а останалото – от републиканския бюджет.

Модернизацията представлява уширение на съществуващият път, в отделни участъци ще бъдат подобрени геометричните му елементи (изправяне на завои) за постигане на проектна скорост от 100 км/ч. Ще бъдат изградени по 3 ленти в посока –  две ленти за движение и аварийна лента. При км 12+520 ще бъде изграден вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Ще бъдат изградени по 3 ленти в посока –  две ленти за движение и аварийна лента. Ще бъдат изградени 10 големи съоръжения, две от които са при пътните възли „Калотина“ и „Драгоман“.

Срокът за изпълнение на поръчката е 852 календарни дни. Кандидатите могат да подават офертите си до 17:30 ч. на 13.11.2017 г.

Другата обществена поръчка е за изготвянето на технически проект и строителство за отсечката между Драгоман и Сливница. Участъкът от пътя е с дължина почти 17 км. Индикативната му стойност е 117 млн. лв. без ДДС. Финансирането е от републиканския бюджет.

Срокът за изпълнение на поръчката е 910 календарни дни. Кандидатите могат да подават офертите си до 17:30 ч. на 16.11.2017 г.

Модернизацията представлява уширение на съществуващия път до габарит 27 м, с което двулентовият първокласен път ще стане четирилентов. В отделни участъци ще се подобрят геометричните му елементи с цел достигане на проектна скорост от 110 км/ч.

Модернизацията на пътния участък ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия и завършеността на магистралната мрежа по направлението запад-изток на българска територия. С изграждането на отсечката ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят удобни и безопасни условия за движение, съобщават още от Агенцията.

EspressoNews