Алпинистът Боян Петров е в неизвестност в Хималаите

1416 преглеждания

Той е на експедиция за покоряването на осемхилядника Шиша Пангма

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни. Това съобщи съпругата му Радослава Ненова в свой пост в социалната мрежа Фейсбук. Ето какво пише тя:

„Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда.....едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е…“

Връх Шиша Пангма е разположен във Високите Хималаи, на територията на Тибет, в близост до границата с Непал. Цел на Боян е да стане първият българин, покорил всичките 14 върха в света, високи над 8 000 метра. 

Той бе и специален гост на предходното издание на "Добрият пример на запад от София", което се проведе през ноември 2017 г.

Целият екип на EspressoNews  изпраща положителните си мисли на Боян и пожелава сили и вяра на близките му. Вярваме, че той ще се завърне от поредното предизвикателство, което предприе на 8013 метра над земята!

Снимка: личен архив, Фейсбук