Ангел Янков - тайното оръжие на българските ракетомоделисти

3318 преглеждания

Ангел Янков - тайното оръжие на българските ракетомоделисти

Заслужил майстор на спорта и заслужил треньор по авио и ракетомоделизъм, Ангел Янков е гордост, както за семейството си и община Божурище, така и за цялата страна, извеждайки българския национален отбор в челните позиции на световната ранглиста и печелейки призови места във всяко състезание. И въпреки че отдавна е забравил бройката на отличията и медалите си, той все още помни и разказва за пътуванията си по света, и не пропуска да помогне на българския национален отбор и днес.

Неслучайно руснаците ревностно се бунтуват, наричайки го „тайното оръжие на българските ракетомоделисти“. С познанията си за различните категории и дисциплини, уменията в изработката на моделите и техниката на управлението им, той дава ценни съвети в полза на отбора си. Ангел Янков остава скромен въпреки блестящата си кариера и се ползва с голям авторитет сред световния елит по авио и ракетомоделизъм и до ден днешен.

Макар и на 77 години, с побелели коси и отслабнало, но все пак стройно тяло, отличаващ се с бързата си, твърда походка, той води по-активен и динамичен живот от много по-млади от него хора. В острия му светлосин поглед лесно може да се долови любопитството, детския устрем към нови преживявания и желанието да осъществи някоя от безбройните си щури и понякога налудничави в очите на познатите си идеи.

Роден е в село Храбърско и от дете мечтите му са свързани с авиацията. Любовта му към самолетите проличава още когато едва 4 годишен тръгва самичък към летище Божурище да разгледа самолетите и съответно се загубва. Притесненото му семейство го издирва и открива след часове на пътя за Божурище и така първият му опит за летене завършва с пердах и плач. Но това, разбира се, не го отказва от мечтите му.

Като първокурсник в механотехникума в София завършва кадрови курс по авиомоделизъм и започват безсънните му нощи в авиомоделния клуб. Първото му най-голямо състезание е Световното първенство по авиомоделизъм в град Киев през 1962 г., след което следва поредица от Европейски и световни турнири. Един от най-известните турнири, в които участва е Традиционният турнир за купата на краля на Белгия, където печели бронзов медал. Следва възход в състезателната му дейност със спечелването на множество сребърни и златни медали през годините до 1972 г., когато поема подготовката на Националния отбор на България като треньор. Оттогава е и член на комисията по авио и ракетомоделизъм на Световната Авиационна Федерация със седалище Париж в продължение на 16 години.

Успехите му като треньор са оценени от световно известни личности като професор Джери Грегорег – ректор на Авиационния институт в щата Охайо и треньор на Националния отбор на САЩ. Ангел Янков е и един от малкото българи, посетили Белия дом и канцеларията на президента през 1980 г.

Той е и автор на книгата „Ракетомоделизъм“, която е методическо пособие за подготовка на ракетомоделисти.

До 1990 г. националният отбор на България е комплексен победител в шест световни първенства под неговото ръководство. Високите постижения на българските ракетомоделисти издигат престижа на страната ни пред света.

Приносът на заслужилия треньор Ангел Янков към ракетомоделизма го нарежда сред най-значимите хора в община Божурище.

Мaтериалът е изготвен от Габриела Янкова, ученичка в 10 клас на СУ "Летец Христо Топракчиев", град Божурище,  участник в „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.