Андрей Иванов, кмет на община Драгоман: "Никога не спирайте да се учите и да мечтаете, защото човек е толкова голям, колкото са големи и мечтите му"

2469 преглеждания

Андрей Иванов, кмет на община Драгоман: "Никога не спирайте да се учите и да мечтаете, защото човек е толкова голям, колкото са големи и мечтите му"

За историята и икономическото развитие на града, разговарям с Андрей Иванов, кмет на община Драгоман от 2011 година. Г-н Иванов е родом от град Драгоман. Завършил е  УНСС гр. София, като магистър "Счетоводство и контрол".  През студентските си години е работил като общ работник в строителството. След  това в  НАП като данъчен инспектор. После се насочва изцяло към частния сектор и изпълнява  длъжността мениджър-продажби в семейната фирма "Алекс-Д" ООД.  От 2011 г. досега е кмет на община Драгоман.

Кмет сте вече от близо седем години. Има ли нови фирми на територията на община Драгоман, от кого са създадени и с какво се занимават?

На първо място искам да кажа, че очакванията  към бизнеса не са такива, каквито бяха. За съжаление, хората все още милеят за онези големи предприятия, които осигуряваха работни места от порядъка на 1000 - 1500 човека. Такива няма как да акостират на територията на малък град като Драгоман поради простата причина, че младите и хората в авктивна възраст са 40% от общото население, т. e. няма достатъчно работна ръка. Предприятие, което функционира успешно е Мина "Бели брег", която има персонал не по-малко от 400 човека. Друга сериозна фирма на територията на община Драгоман е  немското предприятие "ДФ България", което е в сферата на автомобилната  индустрия. "Ръббъртек" също е немско предприятие, което произвежда гумени изделия за автомобили. Това са трите най-големи предприятия. С динамични темпове се развива и транспортна фирма "Люник". Част от създателите са местни граждани. От няколко години насам сериозен дял в развитието на икономиката в града заема овощарството.

Какви са трудностите, които виждате пред развитието на бизнеса?

Трудностите са свързани с липсата на достатъчно добре подготвен персонал, което представлява сериозен проблем и за цялата държава. Втората пречка пред бизнеса тук е застаряващото население и хората с недостатъчна  компетенция. Друг проблем  е прекалената административна тежест върху малкия и среден бизнес.

Какво е положителното като въздействие бизнеса върху икономиката на града?

Дейността на всяка една фирма оказва положително въздействие върху икономиката на града. Първо, по този начин, се създава заетост. Второ - създателите на тези фирми не тежат на държавния и местния бюджет. Трето - кипи живот, тъй като се плащат данъци. Създаването на каквото и да е фирма тук се счита за плюс, това е безспорно. Аз, като кмет, призовавам за активност.

Има ли личност, която чрез създаваето на фирма или компания, допринася за икономическото развитие на град Драгоман?

Всеки един създател на бизнес е достоен за уважение, защото допринася по някакъв начин да се случи нещо на територията на града. Тук с риск да пропусна много от колегите, ще спомена едно име, което за жителите на Драгоман не е много познато. Това е името на Димитър Белиев. Той е изключителен  човек, с много широк кръгозор. Допринася за насочването на бизнесмени към община Драгоман и развитието на проекти през последните години, посредством неговите международни контакти.

Какви са темповете на развитие на бизнеса в общината?

Мога смело да отговоря, че бизнесът има развитие, но не с онези темпове, с които искаме да бъде. Никой кмет няма червен телефон, по който да се обади и да заповяда на дадена територия да създаде условия за развитието на определен бизнес. Никой не може да заповяда на бизнеса да дойде или да реализира една политика за сметка на друга. Общинското ръководство прави всичко възможно, за да подкрепя бизнес предприятията. Китайците имат една мъдрост, която ще използвам, а тя гласи: "Приятелство, основано на бизнес - да, но бизнес, основан на приятелство - не". Или преведено през моята призма: "Аз мога да познавам много бизнесмени, но никого не мога да доведа насила".

Какви са вашите съвети към младите хора, в чиито ръце е бъдещото развитие на общината?

Това е от трудните въпроси, който някога ми е задавал журналист. Да дадеш съвет на младите хора в съвремието е почти невъзможно, защото те са доста креативни и не признават авторитети. Но към онези, на които им е предопределено да бъдат водачи в съответната област и които искат да се докажат, най-вече пред себе си, ще отправя няколко призива. Първо: никога не спирайте да се учите и да мечтаете, защото човек е толкова голям, колкото са големи и мечтите му. Второ: стремете  се, паралелно с учението, да отделяте внимание и на спорта. Това е спойка, която са открили още древните гърци, а тя е актуална и до днес, защото това е печелившата комбинация. Също така не очаквайте, че мечтите ще се реализират с магическа пръчка, със замах или като шестица от тотото. Трябва всеки ден да качвате по едно стъпало или да слагате по една тухличка в своя план. Понякога ще се налага да се връщате назад, но това не бива да Ви отчайва. По никакъв начин не забравяйте родното си място, защото  практиката показва, че "висшистите", които не притежават капацитет на такива, с охота мият чинии или стават сервитьори в нашите съседки Гърция и Турция, но не искат да допринесат за развитието на родния им край и държавата, в която са отраснали. В обобщение на това - ние трябва да сме родолюбци. Пътувал съм, но по-красива страна от България не видях, по-интелигентни и умни хора от българите за мен няма. Лошото е, че сме индивидуалисти и трудно се обединяваме. Това в никакъв случай не са съвети, а само препоръки, защото младите са наистина силни. Един млад човек, колкото и борбен да е ако иска да направи нещо значимо, ще е трудно да го постигне сам. Група млади хора - обединени от една идея и с подкрепата на по-опитни, обаче са способни да постигнат промяна. Пример за това е БМЧК-Драгоман и Вашите дейности. Отново призовавам към към активност, а не към пасивност.  

Материалът е изготвен от Александра Александрова, ученичка в 10 клас на СУ "Христо Ботев" град Драгоман, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontime.