Андрей Иванов, кмет на община Драгоман: „Работим, за да може Драгоман и неговите граждани да просперират“

3441 преглеждания

Община Драгоман има сериозна капиталова програма, нулев дълг и рекордно ниска безработица

По повод предстоящия празник на град Драгоман, разговарям с г-н Андрей Иванов, втори мандат кмет на Общината. Г-н Иванов е завършил счетоводство и контрол с магистърска степен в УНСС, семеен с едно дете. От 8-ми ноември 2011 г. е кмет на община Драгоман.

Г-н Иванов, в навечерието на празника на Драгоман, какво ще кажете за постигнатото през последната година и кое е нещото, направено за града, с което най-много се гордеете?

Трудно може да отличим едно единствено нещо, защото работата, която извършваме като общинска администрация е изключително разнообразна, обхваща много сфери на обществения живот и решава различен тип проблеми. Няма как да не отбележа, че като граничен град и община имаме определени характеристики, някои от които негативни и наследени от времето на комунизма, когато Драгоман, Трън, Годеч и т.н. бяха буферна зона между два свята. Зона на изолация, в която не се случва кой знае какво, не се правят инвестиции, а дори умишлено се провежда политика на обезлюдяване. Носим това наследство и то е свързано с негативни тенденции, които трудно се преодоляват. Например в нашата община, а и не само в нашата, много голяма част от населението е застаряващо - над 60 % от хората са над 65 години. Това определя един от основните приоритети в работата ни – провеждането на активна социална политика, насочена към удовлетворяване на потребностите им и осигуряване на условия за достоен живот за тези хора. В същото време не може да зачеркнем нуждите на младите хора. Ние се стараем да им осигурим инвестиции, които частният сектор не може да предложи. Една от тях е инвестицията в спортна инфраструктура. Направихме много и продължаваме да работим по решаването на един от най-тежките проблеми на града – водоснабдяването. Трети проект се реализира в момента, а от понеделник ще стартираме и четвърти. До края на годината очакваме да получим финансиране за втория напор, който е дълъг близо 5 км.

Ако трябва да оцените дейността си спрямо поетите ангажименти в програмата за управление, с която спечелихте изборите, кое е това което бихте извели като приоритет в развитието на града и общината през 2018 г.?

Когато спечелихме доверието на гражданите със своята програма за управление преди седем години и получихме втори мандат през 2015 г., обещахме на гражданите, че ще направим общината по-чиста, по-зелена, по-екологично устойчива. Един от проектите, който конкретно за град Драгоман е от изключително значение, а и за държавата, е успешното приключване на рекултивацията на сметището на град Драгоман. От една страна решихме един конкретен и сериозен екологичен проблем, а от друга - направихме необходимото държавата да не бъде санкционирана от Европейския съюз. За съжаление, има общини, които не се справиха с този проблем и нехаят, а това води до проблеми както за населението, така и за природата, и за държавата. Не мога тук да не подчертая наличието на регионален принцип и сътрудничество със съседните общини - Годеч, Драгоман, Сливница, Божурище, Костинброд и Своге, и общата ни политика за управление на отпадъците, която ни позволи да имаме изградено регионално сметище и подписан договор с МОСВ за надграждане на тези процеси, като и да имаме визия  минимум до 2020 г. как ще управляваме целия процес. Ето това не е маловажно.

Научиха ли се специалисти да разработват печеливши проекти и кои са най-значимите през тази година? 

За щастие ние имаме наистина много съвестни хора, които работят по европейските проекти и екипът, който като цяло е ангажиран с подготовката, съгласуването на европейските проекти е много силен. За съжаление един от проблемите на малките общини е, че ние не може да имаме голяма администрация и да създадем самостоятелен отдел или дирекция „Европейски проекти“, както е в големите общини. Имаме до трима човека – служителите, които са приели развитието на община Драгоман като своя мисия, а не просто като служебен ангажимент и те подготвят всичко. Тази година е ключова за нас по отношение на кандидатстване с проекти за европейско финансиране и ние сме използвали максимума от тези възможности и пред фонд „Земеделие“, и пред останалите финансиращи органи. Имаме проекти, които са ориентирани към пътната инфраструктура, проекти, които са ориентирани към подобряване състоянието на ВиК системата, проекти, които са ориентирани към надграждане на спортната инфраструктура, проекти, които са ориентирани към образованието. Имаме и екологични проекти, които надграждаме, но пак казвам, че един от проблемите на малките общини е, че ние не може да имаме големи екипи за работа, а трябва да се състезаваме с наши преки конкуренти - големи общини, които се финансират от същите финансиращи органи и програми. Това е един от проблемите, които на по-високи нива трябва да бъдат преодолени. Защото е трудно община Драгоман да се конкурира за едни и същи средства с община Бургас например.

Как отговаряте на очакванията на гражданите и критиките на опонентите и каква е ролята на държавата в развитието на града и общината?

Всичко, което правим се простира в рамките на бюджета и ресурса и капацитета, с който разполагаме като специалисти. Ние сме една малка, скромна община, а наистина понякога претенциите, включително и нашите на ръководството, и на населението, а и на политическите ни опоненти, са като за голям европейски град, който има решаващи функции и огромни възможности и ресурси. Има много проблеми за решаване и на всички ни се иска да бъдат решени едва ли не бързо и едновременно, а просто няма как. Така че, много неща са направени, но като че ли никога не достигат извършените дейности, инвестициите, проектите. Ако трябва да обобщя по някакъв начин постиженията през годината за града, мога да кажа, че едно от тях е, че за първи път от години насам община Драгоман има сериозна капиталова програма, местните приходи значително надвишават приходите, които пристигат от държавния бюджет и общинският дълг е в размер на нула лева, а безработицата е рекордно ниска – от 2.7% до 3.5%, което е под критичния минимум. Числата са ясни и категорични. Що се отнася до държавата, тя е важен фактор в развитието на една община и през тази година имаме голяма полза от реализацията на два национални обекта – магистралата Калотина-Драгоман, строежът на която предстои да започне и скоростната отсечка на жп линията, която е Калотина-Петърч.

Драгоман е млад град, който едновременно е близо до столицата и до границата със Сърбия - как тези два фактора влияят върху развитието му?

И двата фактора имат своите плюсове и минуси. Близостта до София от една страна е основна предпоставка за обезлюдяване на малките населени места, каквото е и община Драгоман. От друга страна пък столицата много ни помага, защото тя наистина е на една ръка разстояние и ние не изпитваме сътресения, които изпитват други населени места отдалечени от нея. Достатъчно е да пропътуваме 20 мин. и получаваме всичко това, което го има там. Ние също сме важни за столицата, защото има една тенденция, хората да търсят близки населени места, които са по-спокойни и чисти, за да се устроят за постоянно или да имат вилен имот. Тук е много по-спокойно, въздухът е по-чист, природата е уникална. Както казах, безработицата е много ниска, а фактор за това е близостта със София, защото младите хора от града лесно намират по-добра реализация и перспектива за професионално развитие там. Но тук идва една от ползите от съседството със Сърбия. И в нашата, и в други общини от областта вече е практика да работят хора от съседната държава, което пък показва още едно – стандарта на живот в България в момента е по-добър от стандарта на живот в Република Сърбия. Така, че близостта до София има своите плюсове, има своите минуси и в тази посока мога да кажа, че имам щастието около мен да са все колеги кметове, които по-скоро имат регионално мислене, отколкото мислене на парче, и мислене само и единствено за конкретната община. В последните години се получи така, че изградихме работни отношения с кметовете на Годеч, Сливница, Костинброд, Божурище. Не само, че сме от една политическа партия, не само, че заедно отстояваме определени позиции и това нещо се отрази положително на всички общини. Защото това, че си от Драгоман, не е голям проблем да работиш в Сливница, или от Сливница да работиш в Драгоман, стига да има наистина качествени работни места с високи доходи.

Празникът на града винаги е емоционално събитие с много богата програма, какво е посланието, което искате да отправите към своите съграждани през тази година?

Ние никога не използваме празника на града, за да отчитаме дейност, за да се похвалим с нещо, да открием на този ден нещо. Гледаме на него като на един ден, който е за доброто настроение и емоция на хората. Стараем се да правим качествена и богата програма, каним известни изпълнители, които да внесат в нелекия живот на обществото, един празничен аспект, да се почувстват щастливи, освободени, да празнуват, да се веселят, да усетят, че имат някакъв подем в живота. Неслучайно нашият празник много се харесва и много хора от съседните общини идват, защото знаят, че програмата ще си заслужава. Ние се концентрираме в един ден и не разводняваме програмата и виждаме, че всички са доволни. Празникът трябва да бъде празник.

Бихте ли продължил изречението: „Работим, за да може Драгоман и неговите граждани ...“

Това, което ми идва веднага на мисъл е „Работим, за да може Драгоман и неговите граждани да просперират“. Ако трябва да се обоснова ще кажа, че политиката на община Драгоман винаги е била в посока да стимулира частния бизнес, да изгражда основно системи, които да допринасят за просперитета на гражданите. Активните хора в общината го усещат, например земеделските производители и животновъдите са доволни, защото ние имаме много пряко ориентирана към тях политика, която позволява техния просперитет. Някои наши политики също водят до просперитет на гражданите, макар и косвено. Българинът основно измерва благополучието си в доходи, които получава. Взимам толкова и с това се сравнявам с всички, включително и в централно европейските държави. Но има и неща, които добавят към семейния бюджет, добавят към доходната политика или спестяват средства. Например в община Драгоман всички деца спортуват абсолютно безплатно. Всички деца имат достъп до художествена самодейност абсолютно безплатно. При нас няма скрити такси, напротив – целият процес е безплатен и добре обезпечен. Това също е част от просперитета на едно общество.

Какво ще пожелаете на жителите на града и общината по повод празника?

Винаги първото нещо, което пожелавам е всички граждани и гости на общината - да имат здраве. Наистина да имат едно сибирско здраве. В този ден да забравят всичките си несгоди, да излязат на централния площад в Драгоман, да се наслаждават на програмата, да се забавляват и да празнуват.

Мария Маркова