Ароматна зеленчукова супа с нахут

2378 преглеждания

Тази седмица е първата от  Великденския пост, през нея както и през последната седмица от поста  е най-строго постенето. От менюто се изключват голям брой продукти, но въпреки това има огромно разнообразие от вкусни и постни ястия. Тази  ароматна, зеленчукова супа с полезните варива нахут и леща е подходяща точно за хората, които са се подложили на пост.

 

Ароматна зеленчукова супа с нахут

 

Необходими продукти:

80 г нахут

80 г зелена леща

3 чушки

1 люта чушка

1 морков

2 стръка целина

2 тиквички

2-3 домата

2 стръка праз лук

2 скилидки чесън

400 г гъби печурки

2 л зеленчуков бульон

олио

смлян черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Сухият нахут се накисва от предната вечер в студена вода. На другия ден се измива под течаща вода. Зеленчуците за рецептата се почистват и нарязват на кубчета, а гъбите на резени.

В огнеупорна тенджера се сгорещява 1-2 с. л. олио. Прибавят се нарязаните зеленчуци (без гъбите) и се готвят на умерен огън за 10 минути.

Към зеленчуковата смес се прибавят нахутът и добре измитата лещата (без гъбите). Сипва се бульонът и всичко се разбърква.

Тенджерата се премества в добре загрята на  180 С фурната и се захлупва с капак. Ароматната зеленчукова супа с нахут се готви 40-60 минути. След което, към нея  се прибавят гъбите и супата се готви на фурна още 10-15 минути. Овкусява се със сол и черен пипер и по желание се поръсва със ситно нарязан магданоз.

EspressoNews