Бабина рецепта за великденски козунак

4252 преглеждания

По случай един от най-светлите християнски празници – Великден, всяка година ядем традиционни ястия, а именно яйца и козунак. За съжаление, в забързаното си ежедневие не ни остава време да омесим козунак, а просто отиваме и го купуваме от магазина. И въпреки това, ако имаме желание и съумеем да отделим време, може и да успеем да си направим домашен козунак. При приготвянето на обредния хляб основно се залага на биенето на тестото в масата. Да, точно така, удряме го в масата около 50 пъти! По този начин, освен да си направите сладкиш, може да се освободите от насъбралата се негативна енергия на забързания свят около нас и да се потопите в света на традициите и бабините рецепти.

И тъй като до Великден остават броени дни, Ви предлагаме една лесна домашна рецепта за козунак, предаваща се от поколение на поколение:

Необходими продукти:

5 яйца

1 ч. ч. прясно мляко

1 ч. ч. олио

1 и 1/2 ч. ч. захар

1 кубче мая

1 кг. брашно

Начин на приготвяне:

Първо смесвате половин чаена чаша от млякото с маята. След това добавяте една лъжица захар и една лъжица брашно към сместа от мляко и мая и разбърквате добре. Пресявате брашното и го правите на кладенче. В него слагате яйцата, олиото, другата половин чаша мляко, останалата захар и сместа от мляко и мая. Замесвате и се получава тесто, което се оставя да втасва около 40 мин. След това тестото се премесва, като се удря в масата около 50 пъти, и отново се оставя да втасва. После отново се премесва и удря в масата, като при премесването може да добавите стафиди, локум или портокалови корички по желание, и отново оставяте да втасва. Може да придадете, каквато форма искате на козунака, но най-лесната е да разделите тестото на три части, да ги заформите като пръчици и да ги сплетете на плитка. Оформеното тесто се поставя в намаслена тава, като се пече около час и половина на 180°. Малко преди да е готов козунакът коричката се намазва с жълтък и се поръсва със захар.

Готово, вече имате вкусен и топъл домашен козунак! Само остава да чакате до неделя, за да се насладите на невероятната комбинация от варени боядисани яйца и козунак. Добър апетит!

Бианка Маринова, ученичка в 11 клас на СУ "Летец Христо Топракчиев", град Божурище, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontimeRollplastSamsonite.