Благовещение е!

943 преглеждания

Празникът се свързва с идващата пролет

Християнската църква отбелязва един от най-светлите си празници - Благовещение. На днешния ден Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че ще роди Спасителя. Затова и Благовещение е празник на майката, чиято закрилница е Света Богородица.

Ангелът се явил при пресветата Дева и казал: "Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!" Смирената Дева се смутила от тия думи. Но ангелът продължил: "Не бой се, Марие, понеже ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син, и ще Го наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов навеки, и царството Му не ще има край." Пресвета Дева казала на ангела: "Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?" - Ангелът й отговорил: "Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий."

Благовещение се празнува от всички основни християнски деноминации - православие, католицизъм и протестантство. Празникът е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март. Празникът Благовещение се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

Имен ден празнуват Блага, Благо, Благовеста, Благовест, Благой, Благо и хората, носещи производни на тези имена.

Честит празник!

EspressoNews

Снимка: pravoslavieto.com