Благовещение и ролята на християнските празници в общността

1908 преглеждания

Християнските обичаи са най-различни и интересни. Те съхраняват старите традиции, които са празнувани още от нашите предци и техните прародители. Празниците са това нещо, което ни свързва не само по националност и религия, те ни правят равни хора на Земята.

Благовещение е един от най-светлите християнски празници, свързани с Великден и нашето съществуване. На този ден Архангел Гаврайл съобщава благата вест на Дева Мария, че тя е избрана да носи в себе си Спасителя - сина Божи - Исус Христос. Всички християни празнуват празника, независимо дали са православни или католици. Бог свързва всички ни в едно. Това е хубавото на празниците. Те обединяват всички ни независимо дали сме бедни или богати, млади или стари. На Благовещение се смята, че идва пролетта, а с нея и птицата кукувица. Останало е като поверие, че ако ни закука кукувица без паричка в нас, ще бъдем без пари през цялата година. Друго нещо, което се прави на този празник е, че се пали огън и се гонят змиите и гущерите. Тези неща се спазват от нас още от векове и според мен ще се съхраняват още дълго време.  Традициите, които имаме ни правят суеверни за някои неща, като например да не шием на този празник или да ядем нещо конкретно.

В наши дни хората имат забързано ежедневие, в което не могат да си позволят да спазват всички традиции на празниците. Хубаво е всеки един от нас да отделя поне малко от времето, с което разполага и да почете Бог, който е изкупил греховете на хората. Всичките ни празници са святи и имат истории, които заслужават да се напомнят на децата, а традициите да се спазват и съхраняват. Хората стават по- обединени щом стане въпрос за празник или някаква традиция. Жените месят обредни хлябове, приготвят трапезата, пеят песни. Мъжете също се включват, но всичко зависи от обичая и празника. На повечето празници традицията е семейството да се събере заедно на трапезата, което е едно от любимите неща на хората. Това че не можем да бъдем често заедно с роднините си, прави тези моменти незабравими и незаменими. Хубаво е преди да вкусим от гозбата си да прочетем молитвата и да благодарим на Господ, че ни е предоставил възможността да се храним с тази храна, и че сме заедно.

Въпреки всичко, има и такива, които са загубили своята вяра не само в празниците, а и в Бога. Понякога хората се молят и не получават това, което очакват и загубват искрата на християнина в себе си. По този начин се предава безверието и илюзията, че няма надежда и вяра в духовното. Аз съм човек, които вярва в Бог и мога честно да кажа, че за мен всеки един християнин трябва винаги да има вяра в себе си. Вярата е нещото, което  крепи всеки човек. Без вяра ще бъдем не само безверни, но и обречени от представи за по-добър свят. Когато има време, всеки трябва да отиде на черква и да запали една свещ, молейки се за здраве и добри неща за семейството си. В черквата хората са равни пред Бога независимо в какво социално положение се намират. Ето защо това място е винаги приветливо, за когото и да било.

Всички християнски празници за мен са святи сами по себе си. Не мога да кажа кой от всички ми е любим. Мисля, че няма човек, който да не обича да спазва някоя традиция, защото това е нещо като мисия, която трябва да изпълним към нашия Господ. Дори и най- бедният човек на Земята, спазил поне едно свято поверие, ще бъде богопомазан и защитен на онзи свят. Трябва да съхраняваме и носим традициите в себе си където и да сме по света. По този начин показваме на хората колко единни и вяращи сме всъщност, за доброто в името на човечеството.

Когато настъпи някой празник, недейте да се маете, че нямате време да приготвите всички неща за трапезата или че не сте изпълнили традицията. Вместо това се съберете със семейството си, замесете един обреден хляб и прочетете молитвата в знак на благодарност към Бог, че и на този ден сте здрави и готови за утрешния. Защото всеки нов ден е едно ново начало на нещо добро, което може да се превърне в традиция.

               

Материалът е изготвен от Христина Манолова, ученичка в 9 клас, в ПГ ”Велизар Пеев”, град Своге, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative,  ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  Българската национална телевизия

Медийни партньориBULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс