Богата програма, усмивки и много настроение изпълниха Костинброд за Тодоровден

2335 преглеждания

Най-големи емоции предизвикаха конкурсът за най-гиздав кон (такъми) и тегленето на тежести

Костинброд отбеляза тържествено Тодоровден. На 16 март, по повод Конския Великден, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1890” и Община Костинброд за поредна година организираха празненство за своите жители и гости. То се проведе на площада в I район на града и събра малки и големи желаещи да се насладят на дефилето на коне, състезанието по теглене на тежести, песните и танците от програмата.

Официалната част на празника започна с молебен за здраве на животните, на техните стопани и на всички местни жители, който отслужи отец Серафим.

Празникът бе открит от кмета на община Костинброд Трайко Младенов, който пожела на всички празнуващи много здраве и късмет. На коневъдите Младенов пожела добро представяне в надпреварата за Тодоровден. Събитието уважиха и заместник-кметът на община Костинброд Александър Ненов и общинският съветник Иван Иванов.

В същинската част от празника присъстващите се насладиха на обичая „домлуване“ и на изпълненията на танцов състав „Ритъмчета” към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1890”, малките изпълнители от НЧ ”Заря-1914”, Емил Пепелярски, Николета и Ангелина Андонови и мажоретния състав от Първо ОУ ”Васил Левски”.

Най-големи емоции предизвикаха конкурсът за най-гиздав кон (такъми) и тегленето на тежести до 600 и 700 килограма от животните. Конете бяха оценявани от професионално жури в състав: д-р Борислав Григоров - ветеринарен лекар, Мартина Фергуц - инструктор по конна езда и Кристина Йорданова - експерт „Култура и спорт” в община Костинброд. Журито, заедно с кмета на община Костинброд и общинският съветник, отличиха призьорите, с награди, статуетки и грамоти за участие.

Ето и крайното класиране на журито в различните категории:

Такъми :

Георги Николов с кон Роска

Пламен Петров с кон Светла

Румен Здравков с кон Атина

Най-гиздава каруца:

Иван Иванов с кон Сини

Валери Станков с кон Марта и Хари

Димитър Рангелов с кон Мечо и Реал

Категория до 600кг.:

Марио Петров с кон Вихра

Росен Дойчинов с кон Буря

Емил Илиев с кон Лорена

Категория до 700:

Валентин Стефанов с кон Буби

Росен Дойчинов с кон Мечка

Румен Здравков с кон Атина

Наградени бяха и най-възрастен участник Любен Рашков с магаре Мая и най-млад - Борислава Станкова с кон Хари. Тази година най-атрактивен участник спечели Найден Станков с файнота му и кон Дора.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд