Богоявление в храм ”Св.Св.Кирил и Методий” – Сливница

1652 преглеждания

Елисавета Младенова e кръстник на Сливница за 2018 г.

Света литургия, по повод големия християнски празник бе отслужена от отец Георги в храма „Св. Св. Кирил и Методий" в Сливница. В обръщението си към миряните той помоли по-често да се обръщат към Бога, а не само при трудности и проблеми. "Както ходим при лекаря, когато сме болни, при учителя, когато имаме нужда от знания така трябва да ходим на черква за спасение на душата, а Бог ще намери начин как да излее върху нас добротата си", сподели отец Георги. С благословията: "Нека Бог да Ви благослови Вас и Вашите семейства! Бъдете здрави!", завърши службата в храма "Св. Св.Кирил и Методий" в Сливница.

След литургията отец Георги потопи символично Богоявленския кръст в специален съд. Той бе изваден от жена -  Елисавета Младенова, която по думите на свещенника става кръстник на Сливница за 2018 година, научи EspressoNews. След Богоявленския ритуал, много семейства бяха посетени от свещенника за здраве.

Празникът Йордановден ознаменува кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на ритуала небето „се отваря" и Светия дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква, а мъжете се надпреварват да го извадят. След изваждането на кръста се служи Велик водосвет и се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.

EspressoNews