Божурище бе домакин на четвъртия дискусионен форум, посветен на ЕС

1880 преглеждания

Организира го Областната администрация

Божурище бе домакин на четвъртия дискусионен форум на Областната администрация на Софийска област, който е посветен на десетата година от присъединяването на България към Европейския съюз и предстоящото през 2018 г. Председателство на Съвета на ЕС, което ще поемем.

Желаещите да се включат в събитието, изпълниха до краен предел малкия салон на НЧ „Христо Ботев 1934“ и взеха активно участие в дискусиите.

Заместник областният управител Галя Георгиева откри събитието. В речта си тя определи Божурище като пример как упоритата работа на местната власт води до преобразяване на градската среда. Тя призова хората да припознаят каузите на Българското европредседателство и да работят за тях, за да може България да бъде позитивното лице на ЕС и да посрещне уверена предизвикателствата на 2018 г.

Присъстващите поздрави и кметът на Божурище Георги Димов. „Положителното влияние над страната ни е очевидно и съм сигурен, че всеки от нас го забелязва и се възползва ежедневно от многобройните ползи на Съюза.“, започна изказването си той.  Димов отчете ниската изпълняемост на проекти, финансирани с европейски средства в общината и поясни, че причината за това е грешно планиране на национално ниво, заради което през предходния програмен период община Божурище е попадала в градските агломерация и не е била допустим бенефициент по Програмата за развитие на селските райони. „Надявам се и вярвам, че в настоящия програмен период ще бъдем много по-успешни и за следващия, 20-годишен юбилей, с помощта на Европейския съюз, Божурище ще е придобило облика на истински европейски град, освен с общински средства, и благодарение на Европа.“, завърши Димов.

Теодор Стойчев – ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България, подчерта, че гражданите ще бъдат двигател за промяната на Европейския съюз, който тази година чества 60-годишнината от създаването си (подписването на Римските договори). Той разказа и за предизвикателствата в работата си, като сред основните са опровергаването на митовете за ЕС.

Анна Генчева - управител на ОИЦ- София представи равносметката за България от десетте години като член на ЕС, след което изброи и  ключовите послания в програмата на България: Сигурност и стабилност; Европейска перспектива на Западните Балкани; Предприемачество и иновации; Младите хора - бъдещето на Европейския съюз и Свързаност и сближаване.

В рамките на дискусията беше поставен въпрос от граждани за лошото състояние на пътната инфраструктура в района на Икономическа зона „Божурище“. По тяхно мнение, зоната ще бъде от ключовите места при представяне на Божурище пред чуждите делегации, които ще посетят страната по време на европредседателството, но лошите пътища биха развалили впечатлението. Кметът Георги Димов се съгласи с мненията в залата и заяви, че по въпроса се работи и се  надява да бъде решен в най-скоро време.

Специални видеообръщения към организаторите и участниците във форума бяха отправени и от Брюксел. Поздравления изпратиха българският Еврокомисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и д-р Андрей Ковачев - член на Председателството на Европейския парламент.

EspressoNews