Боян Петров замина, за да покори седмия по височина връх в света

1931 преглеждания

Алпинистът Боян Петров замина за Непал, за да покори десетия осемхилядник в своята кариера. Това е връх Дхаулагири в Хималаите, който е седмият по височина на Земята и се извисява на 8172 метра.  

Петров възнамерява да атакува Дхаулагири в края на месеца като направи по-бърза атака. Преди да замине, той заяви пред медиите, че няма да предприема излишни рискове, но и че няма обратен билет, като с усмивка се закани „Ще седя, докато не го кача!“.

В дните до старта на същинското изкачване, Боян Петров ще се установи в базовия лагер и ще се запознае с условията там. Следва аклиматизация и изграждане на лагер за престоя му.

Гашербрум II (8035 м) е деветият осемхилядник, който алпинистът покори преди по-малко от месец. Целта на Боян Петров е да стане първият българин, изкачил всички 14 върха в света с височина над 8000 метра.

Припомняме, че Боян Петров бе специален гост на последното издание на „Байк и Рън за Чепън“, където разказа в специално интервю за читателите на EspressoNews повече за амбициозното си начинание.

Екипът ни вярва в неговия пореден успех и искрено му пожелава безаварийно завръщане!

EspressoNews