България избира 44-тия си парламент

1317 преглеждания

Българските граждани избират народни представители в 44-то Народно събрание. Това е вторият национален вот, в който гласуването е задължително, след последните промени в Избирателния кодекс. На днешните, предсрочни избори, гражданите отново могат да гласуват с преференции, което им дава правото да пренареждат кандидатските листи и да класират на по-горни позиции избраникът, който е спечелил симпатиите им, независимо от номера му в тях.

Изборният ден започва в 07:00 часа тази сутрин и ще приключи в 20:00 часа. Ако в този час пред секциите има гласоподаватели, които не са успели да упражнят своя вот, председателят и секретарят на комисията могат да ги допуснат до гласуване, но не по-късно от 21:00 часа. 

11 партии и 9 коалиции се състезават се за гласовете на гражданите, както и 9 независими кандидати. Общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 810 336.

Гласуваме с интегрална бюлетина. В лявата й страна са отпечатани квадратчета с номерата и имената на всички партии и коалиции, участващи в парламентарния вот, както и на независимите кандидати, в случай, че в изборния район има такива. В горния десен край, в кръгчета, са номерата на кандидатите от дадена листа, които можем да изберем преференциално. Гласоподавателите могат да изберат и опция „Не подкрепям никого“.

Гласува се с химикал, пишещ със син цвят, като в квадратчето с номера на партията или коалицията се поставя знак V или Х. Същите знаци можете да поставите и в кръгче с номер на един кандидат от дадена листа, ако решите да се възползвате от преференциално гласуване.

По време на изборния ден не се допуска агитация. Ако станете свидетели на такава, както и на други нередности, свързани с изборния процес, можете да сигнализирате с жалба до изборната администрация.

EspressoNews също е отворен за вашите сигнали. Можете да се обърнете към нас на имейл office@espressonews.bg.

Във всички 31 многомандатни избирателни райони в страната са регистрирани 4 680 кандидати за народни представители. Изборните места в страната са 7 319, а секциите са 12 081. Допълнително има 184 подвижни секции и 254 временни, от които 23 секции са в местата за лишаване от свобода. 231 са секциите в лечебни заведения, домове за стари хора и др. Извън страната ще може да се гласува в общо 371 секции в 70 държави, като припомняме, че максималният брой секции в една държава е ограничен до 35.

 

EspressoNews