България скърби за жертвите от жестоката катастрофа край Своге

1192 преглеждания

България почита жертвите от жестоката катастрофа край Своге, която отне живота на 16 души и рани тежко други 21 на 25 август.

Националните флагове на всички институции ще бъдат свалени наполовина.

Скърби и Световрачене, откъдето са 15 от жертвите на трагичния инцидент. Днес там ще бъде отслужена панихида, а от утре започват и погребенията на загиналите.

Фирмата-превозвач, както и шофьорът на злополучния автобус са от Божурище.

Последната спирка на туристите преди трагичния инцидент е манастир „Седемте престола“, където те запалили свещи и продължили по пътя си. В светата обител тази сутрин бе отслужена заупокойна молитва, а от 11:00 часа ще има и панихида.

Трима от пострадалите все още са с опасност за живота. Те са настанени в „Пирогов“. Шестима са в Окръжна болница, като най-тежко остава състоянието на 62-годишна жена. Двама от пострадалите са във ВМА, а шофьорът на автобуса – в ИСУЛ.

Разследването на трагедията продължава. Основните посоки в работата на компетентните органи са действията на водача, действията на превозвача и състоянието на пътната настилка.

Първоначалните проверки установиха, че автобусът е бил без валиден технически преглед, както и че за курса на случаен превоз не е уведомена „Автомобилна администрация“. Стана ясно още, че сцеплението на автомобилите с пътната настилка в този участък е лошо и на въпросния завой стават чести инциденти, за което са подавани редица сигнали, но фирмата-изпълнител на наскоро ремонтираното трасе не е коригирала дефекта.

EspressoNews