Бърложница, Радулово и Братушково на протест срещу проект за разработка на мина

1603 преглеждания

„Алдомировски въглищен басейн“ е отдаден на концесия

Жителите на сливнишките села Бърложница, Радулово и Братушково недоволстват заради проект за добив на въглища в района, предаде btv. Става дума за проект за мина, за разработването на която Министерският съвет е дал разрешение.

В ефира на медията местните жители и кметът на Сливница Васко Стоилков категорично заявиха, че плановете за развитие на общината са коренно различни. По думите им, разкриването на въгледобивна мина ще сложи край на селския туризъм и спокойния живот в района.

Предполага се, че концесионер на „Алдомировски въглищен басейн“ са фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, които са получили зелена светлина от Министерството на околната среда и водите през 2016 г. Концесията е с площ 1891 декара и е за следващите 29 години. Плановете сочат, че през всяка от тези години сумата, която Община Сливница ще получава от концесията, ще е в размер на 18 000 лева. Според Васко Стоилков това е крайно недостатъчно, за да бъдат компенсирани вредите за екологията и социалните последици в района.

Кметът обясни още, че местното ръководство има тотално противоположни планове за развитие на цитираните местности, в които влизат  отрасли като селски и еко туризъм, а бъдещето на общината по никакъв начин не включва разработването на мини.

Създаването на чисто нова мина означава, че държавата подлага на риск от заличаване един добре развит селски район в близост до столицата, в който хората се радват на възможности за отдих, градини, а напоследък и екотуризъм, категорични бяха недоволните.

Направихме чисто нов път, който не е за камиони, посочи още кметът на общината и допълни, че развитието на туризма ще допринесе за увеличаване на доходите на местните, ще качи цените на имотите, а от там и данъчните постъпления в местната администрация, които далеч биха надхвърлили осемнайсетте хиляди от концесионната такса.

Освен трите села Бърложница, Радулово и Братушково, мината би унищожила и земеделските земи и би превърнала местността в „лунен пейзаж“, смятат протестиращите хора.

Към момента позицията на компанията-концесионер не е ясна.

Източник:btv
Снимка: Архив
Елисавета Георгиева