В Батулия почетоха паметта на майор Франк Томпсън

1728 преглеждания

На церемонията присъства г-н Том Хайнс - пресаташе на посолството на Великобритания

На 23-ти май от 11:00 ч. в село Батулия, община Своге бе отдадена почит на паметта на загиналия по време на Втората световна война британски офицер Уилям Франк Томпсън. През 2018 година се навършват 74 години от смъртта на английския майор. На мемориала му бяха положени цветя и венци. На церемонията присъстваха г-н Том Хайнс - пресаташе на посолството на Великобритания в Република България и неговия екип. Негово Преосвещенство Митрополит Герасим, почетен гост на церемонията, отслужи тържествена литургия, под съпровода на отец Росен. Предсатвител на общинското ръководство бе инж. Георги Петков - заместник-кмет на Община Своге, който поздрави гости и жители на село Батулия.

Уилям Франк Томпсън е роден  на 17 август 1920 г. в град Дарджилинг, Британска Индия. Произхожда от семейство с леви политически възгледи. През 1939 г., докато учи в Оксфордския университет, става член на Комунистическата партия на Великобритания под влиянието на своята близка приятелка Айрис Мърдок. Въпреки това, той изразява несъгласие с продиктуваната от пакта Молотов-Рибентроп политика на комунистическата партия за неутралитет в започващата Втора световна война. Постъпва като доброволец в Британската армия. Служи в Северна Африка, Близкия изток и Сицилия. Негов идеал е Георги Димитров. Участва в боен поход на Втора софийска народоосвободителна бригада от Югозападна към Северозападна България. На 23 май 1944 г. бригадата води битка с българска армейска част и жандармерия при с. Батулия. При боя в местността „Марина мъртвина“ част от партизаните загиват. Майор Франк Томпсън е ранен, заловен и разпитван от Разузнавателната служба при Щаба на войската. През нощта на 10 юни 1944 г. е изведен от ареста и разстрелян в района на местността „Калето“ в село Литаково заедно с партизанина Лазар Атанасов и ятака Христо Гурбов.

На майор Франк Томпсън е наименувано образуваното след войната село Томпсън. На мястото на залавянето му е изграден негов бюст-паметник. Улица в с. Литаково носи неговото име. През 1970-те години е препогребан в Братската могила в местността Калето край с. Литаково, наред със загинали по време на Съпротивителното движение в България 72 партизани и ятаци от Партизанска бригада „Чавдар“ и Втора софийска народоосвободителна бригада.

Източник: община Своге