В Гаджин хан обсъдиха трансграничнито сътрудничество между България и Сърбия

1378 преглеждания

Кметът на община Костинброд представи общините на запад от София

Община Гаджин хан, окръг Ниш, Република Сърбия бе домакин на конференция между България и Сърбия. Темата на двустранната среща бе трансграничното сътрудничество между двете страни и възможностите за изготвянето и реализирането на нови проекти с европейско финансиране.

Кметът на община Гаджин хан - г-н Саша Джорджевич, бе поканил представители на местната власт от двете страни, преподаватели от български и сръбски университети. Специален гост на конференцията бе консулът на Република България в Ниш - г-н Едвин Сугарев.

Г-н Трайко Младенов - кмет на община Костинброд представи общините на запад от София и добрите практики за финансиране по европейски програми. Г-н Младенов сподели и досегашния опит на община Костинброд в изготвянето и реализирането на трансгранични проекти.

Г-н Младенов обсъди идеи за сътрудничество с кметове на сръбските общини: Бела паланка, Нишка баня, Търговище. С г-н Едвин Сугарев и с български и сръбски професори обсъдиха важната роля на образованието за изграждане на специалисти в различни области, както и бъдещия общ европейски път на България и Сърбия.

В рамките на събитието българската и сръбската делегация посетиха предприятие в областа на обработка на метали и моделиране на камиони и тежкотоварни машини, което функционира в община Гаджин хан. Предприятието си сътрудничи с български дружества при ремонт и подготовка на камиони за сметосъбиране, които се използват в София.

EspressoNews